Uutiset

Sauvon uusi luotsi haki tuntumaa kuntaansa

TS/Roni Lehti
TS/Roni Lehti

MIIA KESKI-PETÄJÄ

Vielä Seppo Allén (kesk) seisoo Sauvon kunnan raitilla ikään kuin vieraisilla. Maanantaista alkaen miehen rooli muuttuu, sillä silloin alkaa Allénin pesti Sauvon uutena kunnanjohtajana.

- Tuonne me muutamme perheen kanssa kesällä, Allén viittoo läheisten rivitalojen suuntaan.

Kesään saakka Allén majailee viikot yksin Sauvossa - poikamiesboksissa, hän luonnehtii. Koulujen loputtua perhe eli vaimo ja kaksi tytärtä muuttaa perässä.

- Tietenkin muutto on vähän tyttöjä mietityttänyt, mutta kyllä hekin ovat nyt mielellään muuttamassa.

Vaimon työasiat järjestyivät hyvin, sillä hän jatkaa saman työnantajan palveluksessa, mutta Turun toimipisteessä.

Kunnanjohtajan ammatin ominaisuuksiin kuuluu, että uuden työpaikan myötä seuraa useimmiten myös uusi asuinpaikka. Allén tulee Sauvoon Oripäästä, jossa viihtyi kunnanjohtajana vuodesta 1995, sitä ennen asuinpaikka oli Tarvasjoki ja työtehtävä kunnansihteeri.

- Kyllä kunnanjohtajan pitää asua kunnassaan, työ on niin kokonaisvaltaista. Kunnan oppii tuntemaan aivan eri tavalla, ja sitoutuminen asioihin on syvempää, Allén näkee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Punainen auto ajaa ohi, kuljettaja nostaa kättä, ja Allén tervehtii takaisin. Uuden luotsin kasvot ovat jo monelle tutut.

Sauvon vahvuus on asukkaissa

Perniöläissyntyiselle Allénille Sauvo on tuttu lähinnä pintapuolisesti, joten opeteltavaa riittää.

- Mutta onneksi täällä on väkeä, jotka ovat olleet pitkään kunnan palveluksessa, ja joilla on valtava tietämys kunnan asioista. Kunnansihteeri Kaisa Rantanenkin on ollut täällä vuosikymmeniä ja on oiva työpari.

Allén ja Rantanen ovat jo ennättäneet viettää muutamaan "tutustuttamispäivän". Virallisten asioiden ohella myös kunnan lounaspaikat on tullut kartoitettua.

Kun Oripäässä on 1 400 asukasta, Sauvossa kuntalaisia on tuplasti enemmän.

Myös kuntien profiilit poikkeavat toisistaan.

- Sauvon kehittämisessä olennaista on asumismahdollisuuksiin satsaaminen, sillä kunnan sijainti on hyvä, ja se mahdollistaa pendelöimisen sekä Turun että Salon suuntaan - etenkin nyt moottoritien myötä. Toinen iso asia ovat kesäasukkaat, ja heidän tuomansa taloudelliset vaikutukset.

Entisen kuntansa plussaksi Allén osoittaa yrityselämään satsaamisen, työpaikkaomavaraisuus onkin korkea.

Oripään opeista löytyisi kenties ajan mittaan napsaistavaa Sauvonkin tarpeisiin.

Palvelujen jälkeen vuorossa kaavoitus

Allén tietää, että kamppailussa asukkaista myös mielikuvat painavat vaa'assa yllättävänkin paljon. Siksi hän on tyytyväisenä katsellut Sauvon kirkonkylän koko ajan siistiytynyttä raittia.

- Kirjaston rakentamisen myötä keskus tiivistyy ja siistiytyy entisestään. Mutta alue on myös toiminnallisesti hyvä, sillä koulut, palvelukeskus ja muut sijaitsevat uusien rakennusten myötä lähellä toisiaan, hän kiittää.

Palvelutason nostaminen on kuitenkin vaatinut veronsa. Viime vuoden tilinpäätökseen kirjattiin yli 200 000 euron alijäämä, ja lainataakkakin nousi yli 900 euroon asukasta kohti.

- Mutta nyt isot hankkeet alkaa olla tehty ja kunnan infra kunnossa, joten tilanne on perusteltu. Nyt voimme keskittyä esimerkiksi kaavoitukseen.

Uudelta kunnanjohtajalta jää tänä vuonna kesäloma väliin, joten myös perheen harrastamat karavaanarimatkat eri puolille Suomea jäänevät suppeiksi. Jossain Allén on kuitenkin keskivertovuotta edellä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Auto meni huoltoon, joten jouduin ottamaan moottoripyörän normaalia aikaisemmin käyttöön, ja nyt on jo tuhat kilometriä ajettuna. Ennätti sillä Oripäässä tulla jonkin verran virka-ajoakin ajettua, Sauvon uusi kunnanjohtaja kertoo.