Uutiset

Isoja silakoita ja vapaana kasvanutta Itämeren lohta pitää syödä harkiten

JUHA KAIHLANEN

Raskaana oleville tai imettäville äideille ei suositella lainkaan hauen syömistä, koska hauesta voi saada liian suuria määriä metyylielohopeaa. Elintarvike- ja terveysviranomaisten keskiviikkona julkistamien syöntisuositusten mukaan suomalaisia kaloja voi silti pääsääntöisesti edelleen syödä turvallisesti. Kalan käyttöä rajoittavat suositukset koskevat isoja silakoita, Itämeressä vapaana kasvanutta lohta sekä merestä tai järvistä pyydettyjä haukia.

Isoissa, yli 17 senttimetriä pitkissä silakoissa ja Itämeressä villinä kasvaneissa lohissa on tavattu dioksiineja ja PCB-yhdisteitä niin suuria määriä, että lasten, nuorten ja hedelmällisessä iässä olevien tulisi syödä kyseisiä kaloja vain 1-2 kertaa kuukaudessa.

Elintarvikeylitarkastaja Anja Hallikainen Elintarvikevirastosta totesi, ettei lohen lähisukulainen meritaimen kuulunut tutkimuksen piiriin. Hallikaisen mukaan meritaimenen ja lohen vierasainepitoisuuksien voi silti olettaa olevan samantyyppisiä.

Jopa kolmasosan kalan rasvaan kertyneestä dioksiinista tai PCB:stä voi poistaa nylkemällä kalasta nahka. Silakan syöntisuositusta se ei muuta, koska fileoidut silakat ovat yleensä pidempiä kuin 17 senttimetriä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Syöntisuositukset eivät koske kasvatettuja ja rehuilla ruokittuja kaloja kuten esimerkiksi kirjolohta.

- Kasvatettu kala sisältää vain vähän dioksiineja ja PCB:tä, koska kalarehun laatua valvotaan, Hallikainen sanoi.

Huoletta voi syödä myös norjalaista lohta tai nauttia harvinaista Tenojoen lohta, jotka ovat peräisin Atlantilta ja Jäämereltä.

Vanhoissa suurempia pitoisuuksia

Hauen syöntiä rajoittavat suositukset on annettu korkeiden elohopeapitoisuuksien vuoksi. Elohopeaa on tavattu sekä merestä että sisävesistä pyydetyistä hauista.

Uusien suositusten mukaan haukea voi syödä kuukaudessa 1-2 kertaa.

- Mitä iäkkäämpi kala, sitä enemmän se on ehtinyt kerätä vierasaineita, Hallikainen huomautti.

Elohopeaa kerääntyy myös muihin kaloihin kuin haukiin. Siksi sisävesien kalaa lähes päivittäin syövien pitäisi vähentää isojen ahventen, kuhien ja mateiden käyttöä.

Silakoiden tapaan tarkkoja kokorajoja ei muiden kalojen syöntisuosituksille annettu, koska kokorajat olisivat vaatineet suuremman määrän tutkittuja kaloja. Turvallisuusarvioissa nautitun kala-annoksen koko oli 100 grammaa.

- Jos syö vähemmän kerralla, voi nauttia useampia aterioita, Hallikainen sanoi.

Kalan syönti on yhä terveellistä

Elintarvikeviraston ylijohtaja Jorma Hirn korosti, että kalan syönti on edelleen terveellistä ja erittäin suositeltavaa. Kalaa olisi hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa ja eri kalalajien käyttöä kannattaisi vaihdella.

Kalan on osoitettu muun muassa vähentävän sydän- ja verisuonitautiriskiä. Kala sisältää terveellisiä rasvahappoja, useita tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiineja.

Kansanterveyslaitoksen kemisti Hannu Kivirinta totesi, että Itämeren dioksiini- ja PCB-pitoisuudet ovat laskeneet 1970-luvun alusta 40-80 prosenttia. Tosin viime vuosikymmenellä myönteinen kehitys lähes pysähtyi.