Talous

Stora Enso arvioi hintojen korotusten olevan mahdollisia

Myös metsäyhtiö Stora Enson toimitusjohtaja Jukka Härmälä antoi keskiviikkona varovaisia arvioita paremmasta. Se tietäisi paperin hintojen kääntymistä nousuun kolmen laskuvuoden jälkeen.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun hintakäännettä on veikkailtu eikä Härmälä lähtenyt vielä ennakoimaan korotusten todennäköisyyttä. UPM:n toimitusjohtaja J ussi Pesonen esitti samanlaisia arvioita hintakäänteestä tiistaina.

- Ennustajan osa on tässä pelissä ollut vaikea viime ajat. Nyt kuitenkin pitkästä aikaa näyttää siltä, että hinnankorotuksia olisi saatavissa läpi, mutta vielä on ennenaikaista puhua niiden toteutumisesta tai aikataulusta. Kyllä me tietysti tosissaan yritetään, Härmälä sanoi.

Meneillään olevan neljänneksen tulosta käännekään ei riitä vielä korjaamaan.

Alkuvuoden harvoihin ilonaiheisiin Härmälä laski parannuksen vielä heikommasta loppuvuodesta ja menestyksen pakkauskartonkien myynnissä.

- Sen varassahan me tulos tulos tehtiin, hän sanoi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pakkauskartonkien kysynnän odotetaan jatkuvan hyvänä, joskin Suomessa alan varjona ovat meneillään olevan neljänneksen juhlaseisokit. Painopaperien menekkiä on rajoittanut se, että it-buumin romahdusta seurannut mainosmarkkinoiden historiallisen suuri alamäki on taittunut hyvin hitaasti. Samaan aikaan metsäyhtiöt ovat lisänneet kapasiteettia.

Konsernin tuloksen ennakoidaan kääntyvän nousuun vuoden lopulla, jos markkinat elpyvät toivotusti.

Stora Enson tulos rahoituserien jälkeen nousi tammi-maaliskuussa 196,5 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin tulos oli 126,2 miljoonaa euroa. Tulosta paransivat kuitenkin kertaluonteiset erät, sillä niistä puhdistettuna tulos laski 80,8 miljoonaan euroon.

Papereiden hintojen lasku näkyi Stora Enson liikevaihdossa. Myyntiä kertyi nyt 3 018 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin liikevaihto oli 3 099 miljoonaa euroa.