Uutiset

"Mitähän nukkumisesta tulee?"

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Kalevi Palosaarta louhinnan melu ja pöly eivät häiritse. Katselmusmies Tero Rönnemaa kiersi keskiviikkona jakamassa Kakolan ympäristössä asuville kumityynyjä, jotka suojaavat tietokoneita tärinältä.
TS/Ari-Matti Ruuska
Kalevi Palosaarta louhinnan melu ja pöly eivät häiritse. Katselmusmies Tero Rönnemaa kiersi keskiviikkona jakamassa Kakolan ympäristössä asuville kumityynyjä, jotka suojaavat tietokoneita tärinältä.

MARJA SALEVA

Liisa Sirola pääsee seuraamaan Kakolan rekkarallia aitiopaikalta, olohuoneensa ikkunasta. Siitä näkyy suoraan louhostyömaan suuaukolle.

- Vaikea on haitoista mitään sanoa, ennen kuin näkee, mitä tästä tulee. Ei ne insinööritkään osanneet kertoa, mitä vaikutuksia tällä voisi olla, Sirola sanailee.

Katselmusmies kävi kylässä hiljattain.

- Kirjahyllyjen lasit voivat kuulemma vähän helistä. Mutta jos jotain vaurioita tulee, se on sitten vahinko, Sirola kertoo.

Tietokoneen keskusyksikön alle pitää laittaa tärinän takia kumityynyt. Ne suojaavat herkkää kovalevyä. Lisäksi Siroloiden pitää muuttaa tuuletussuuntaa. Hansakadun puolelle auki pidetty ikkuna suljetaan, eikä parvekkeen oveakaan voi enää pölyn takia pitää auki. Eniten Sirolaa arveluttaa varhain aamusta alkava meteli.

- Mies on yön töissä. Mitähän nukkumisesta tulee?

Enemmän vangit hyppivät

Kakolan vieressä asuvaa Kalevi Palosaarta louhintatyömaan melu ja pöly eivät häiritse.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Jos nyt muutama auto menee ja tulee, sama melu se on aina, parinkymmenen metrin päässä työmaasta asuva Palosaari tuumaa.

- Enemmän vangit hyppivät kuin me, hän letkauttaa.

Palosaari on ammatiltaan levyseppä ja tottunut meluun.

- Minun puolestani he saavat jyrrätä, kunhan yöaikana jättävät väliin. Ja kunhan teevee pysyy paikallaan. Poikakin menee nukkumaan vasta yhdeksän, kymmenen aikaan.

Kumityynyjä asuntoihin keskiviikkona jakanut ja Palosaaren pihalle osunut katselmusmies Tero Rönnemaa kertoi, että eniten ihmiset pelkäävät tärinää.

- Se tulee olemaan pientä, hän vakuuttaa.

Markus Åkermania ja Jonna Nordvallia mietityttää, miten kodin elektroniikka - tv ja stereot - kestää tärinät.

- Hirveä liikennehän tähän tulee ja meteli. Ehkä siihen tottuu, Åkermann toteaa.

- Työmiehet aloittavat aikaisin ja lopettavat myöhään. Se tuntuu kummalliselta. Eihän työmaalla yleensä tehdä töitä kellon ympäri, he pohtivat.

Topeliuksen koulussa ja Juhana Herttuan lukiossa pelätään rakentamisvaihetta. Rehtori Jouko Kauppista huolestuttaa lasten turvallisuus.

- 700 oppilasta käyttää Hansakatua koulutienään, ja pienimmät ovat 6-vuotiaita. Toinen huoli ovat melu- ja pölyhaitat.