Uutiset

Kakolan louhekuorma-autojen jono ulottuisi Turusta Rovaniemelle

HANNU MIETTUNEN

Turun seudun kuntien omistama jätevesiyhtiö ja urakoitsija Skanska allekirjoittivat keskiviikkona sopimuksen Kakolan jätevedenpuhdistamon louhinnasta.

Urakkahinta on 16,5 miljoonaa euroa. Puhdistamoyhtiö saa summasta noin miljoonan verran takaisin myymällä kiven. Sopimusta siitä ei ole vielä allekirjoitettu, mutta näillä näkymin ostaja on Lohja Rudus.

Jos Turun kaupunki ehtii saada louhinnan aikana lainvoimaisen ympäristöluvan Pansion sataman laajennukselle, jäljelle vielä jäänyt kivi käytetään sen täyteaineeksi.

Kiveä riittää, sillä Kakolan uumeniin aiotaan louhia lähes kahden Turkuhallin kokoinen luola. Louheena kivi vie kaksinkertaisen tilan, joten tavaraa kertyy noin 900 000 kuutiota.

Jos louhe lastattaisiin kerralla, kuorma-autojen jono ulottuisi osapuilleen Turusta Rovaniemelle.

Jos mukaan lasketaan muu työmaaliikenne, louhoksen ja ulkomaailman välillä kulkee keskimäärin noin 440 autoa päivässä. Reitti kulkee Hansakadulta Pansiontielle ja Koulukadun alikulkutunnelin kautta Naantalin pikatielle. Sataman käyttöön kiveä vietäisiin Pansiontietä toiseen suuntaan Pahaniemen sillan yli.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Pansiontien nykyinen liikenne on noin 9 000 ajoneuvoa päivässä, huomauttaa Puhdistamoyhtiön toimitusjohtaja Timo Anttila .

Louheralli painottuisi hänen mukaansa yöaikaan. Sille on ainakin esitetty ympärivuorokautista lupaa siinä vaiheessa, kun autot voidaan jo lastata tulevan luolan sisällä.

Melulupa eli meluntorjuntailmoitus odottaa edelleen käsittelyä Turun ympäristö- ja kaavoituslautakunnan pöydällä. Rakennuslupa hankkeella jo on, joten töihin voidaan ryhtyä heti, kun melulupa on saatu.

Aikataulun mukaan louhinta alkaa toukokuussa. Anttilan tietämän mukaan räjäytystyöt yritetään keskittää vuorokauden aikana kolmeen tunnin mittaiseen jaksoon. Muu aika porataan, panostetaan ja kuormataan louhetta autoihin.

Kunnilta pyydetään pian lainatakauksia

Turun Seudun Puhdistamo Oy maksaa urakoitsijalle kahden viikon välein sen perusteella, paljonko urakka on edennyt.

Yhtiön perustajakunniltaan saama neljän miljoonan euron osakepääoma ei riitä edes vuoden loppuun. Lisää rahaa hankitaan nostamalla Euroopan investointipankin EIB:n jo lupaama laina.

EIB on ilmoittanut rahoittavansa puolet hankkeen kokonaiskustannuksista. Ne ovat nykytiedon mukaan 98 miljoonaa euroa.

Lainasta neuvotteli alunperin Turun kaupunki, koska puhdistamoyhtiötä ei ollut vielä perustettu. Uudessa tilanteessa takaajiksi tarvitaan todennäköisesti osakaskunnat. Asia aiotaan Anttilan mukaan tuoda niiden valtuustoihin mahdollisesti vielä ennen kesälomia.

Kunnat ovat jo osakassopimuksessa sitoutuneet korottamaan yhtiön osakepääomaa neljällä miljoonalla siinä vaiheessa, kun puhdistamo saa toiminnalleen lainvoimaisen ympäristöluvan. Jo myönnetystä luvasta on valitettu, joten siihen voi mennä jopa pari vuotta.

EIB:n lainan jälkeen vielä puuttuva rahoitus on tarkoitus ottaa vapailta markkinoilta.

Käynnistys kestää noin puoli vuotta

Puhdistamon on määrä toimia vuoden 2009 alussa. Hankkeesta lopulta pois jättäytynyt Raisio pelkäsi sen viivästyvän siitä jopa parilla vuodella, mutta huoleen ei toimitusjohtaja Anttilan mukaan ole enää aihetta.

- Se oli sellainen kauhukuva, joka perustui ajatukseen, että kaikesta valitetaan ja kaikki valitukset viipyvät käsittelyssä vuosia, hän kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Käytännössä toimintaa pitää Anttilan mukaan harjoitella vähintään puoli vuotta ennen virallisia avajaisia.

- Tällaisen laitoksen käyttöönotto on todella vaativa homma. Vesiä pitää johtaa sisään ainakin jo kesällä 2008, Anttila kertoo.

Jätevesikuution hinta kallistuu laitoksen rakentamiskustannusten vuoksi selvästi.

- En tiedä, mitä kunnat aikanaan perivät, mutta meille vesikuution käsittely maksaa pääomakulut mukaan laskettuna noin 32 senttiä kuutiolta, Anttila sanoo.

Nykyinen hinta on noin 20 senttiä. Itse käyttökulut ovat uudessa laitoksessa jonkin verran nykyistä pienemmät, mutta ero johtuu investoinnin kuoletuksista ja koroista. Laskelmissa on varauduttu myös siihen, että laiteita uusitaan noin vuonna 2020.

- Viime kädessä hinta riippuu korkojen kehityksestä, Anttila huomauttaa.

Hänen mukaansa laskelmat perustuvat keskimäärin noin neljän prosentin vuosikorkoon.

Liete pumpataan pois putkella

Kakolan puhdistamon yhteyteen piti alunperin rakentaa mädättämö, joka olisi käsitellyt prosessi syntyvän jätevesilietteen. Siitä luovuttiin kuitenkin lähiseudun asukkaiden vastustuksen vuoksi.

Nykysuunnitelman mukaan liete pumpataan viemärin tapaista putkea pitkin joko Orikedolle tai Topinojalle. Tarkoitus on polttaa se yhdessä yhdyskuntajätteiden kanssa.

Orikedon naapurustossa on viriämässä uusi kansalaisliike, joka vastustaa polttamista ainakin siellä.

Lietteen käsittely ei ole yksin tai edes ensisijaisesti puhdistamoyhtiön asia. Jätehuollosta vastaa Turun seudun kuntien yhteinen jäteyhtiö, ja jätteenpoltosta on ollut kiinnostunut Turun kaupungin sähköyhtiö Turku Energia.

Siltä varalta, että lieteputken toiminnassa ilmenisi joskus ongelmia, uudelle puhdistamollekin tuodaan linkoja, joissa liete voidaan tarvittaessa kuivata kuormauskuntoon.

Heinonen tulee Mannin tilalle

Turun Seudun Puhdistamo Oy:n yhtiökokous kokoontuu tänään kuulemaan väliaikaraporttia tilanteesta ja valitsemaan uuden hallituksen.

Puheenjohtajan paikka siirtyy Turun kokoomuksen ja demarien välisellä sopimuksella Sdp:n Esko Heinoselle .

Tehtävää tähän asti hoitanut apulaiskaupunginjohtaja Olli A. Manni (kok) jatkaa yhä hallituksen jäsenenä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Käytännössä Turun kaupunginhallituksessa jo maanantaina hyväksytty vaihdos yllätti jopa Puhdistamoyhtiön toimitusjohtajan Timo Anttilan. Esityslistan mukaan Manni olisi jatkanut puheenjohtajana.

Mannin mukaan taustalla oli vain tietokatkos, ja asiasta oli sovittu jo kauan sitten.