Uutiset

Nopeiden nettiyhteyksien myynti kiihtyi talvipakkasilla

MARKUS PIRTTIJOKI

Nopean laajakaistaisen internetin suosio on kasvanut aiempaa rivakammin viime talvena. Tammi-maaliskuun aikana uusia liittymiä ostettiin yli 200 000 talouteen, ja niiden kokonaismäärä nousi huhtikuussa jo 700 000:een.

Tuorein luku on liikenne- ja viestintäministeriön arvio, joka perustuu Tilastokeskuksen maaliskuussa keräämään kuluttajabarometrin aineistoon.

Valtiovalta on sitoutunut laajakaistastrategiaan, jonka tavoitteena on miljoona nopeaa nettiliittymää vuoden 2005 loppuun mennessä.

- Miljoonatavoite on täysin mahdollinen saavuttaa ja tällä vauhdilla se saavutetaankin, totesi pääministeri Matti Vanhanen (kesk) keskiviikkona Helsingissä.

Hän esitteli aamukahvitilaisuudessa Kesärannassa valtion tuoretta tietoyhteiskuntaohjelmaa, johon internet-palvelutkin liittyvät.

Vanhanen kertoi käyttävänsä internetiä ja surfailevansa muun muassa poliittisilla keskustelupalstoilla. Suosikkisivustoja on hänen koneensa muistissa kolmisenkymmentä, muun muassa suomi24.fi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Silloin tällöin keskustelussa arvostellaan pääministerin toimintaa. Kun sitten yritän vastata siihen pääministeri Matti Vanhasena, keskustelua ei synnykään, pääministeri sanoi.

Hän kertoi käyttäneensä nettiä myös matkojen varaamiseen. Sähköpostia pääministeri saa noin sata päivässä.

Digisovittimien kehitys laahaa

Laajakaistayhteys ulottuu noin 92 prosenttiin väestöstä eli näin suuri joukko pystyy hankkimaan sen kohtuullisin kustannuksin.

- Liittymät leviävät nyt nopeammin kuin kännykät aikanaan. Olen helpottuneempi kuin vielä joitakin kuukausia sitten, Vanhanen sanoi.

Sen sijaan digisovittimien myynti on aikataulustaan jäljessä. Vanhasen mielestä tähän ei ole yhtä syytä, vaan käsi kädessä kulkevat sovittimien kehitys, hinnat ja nykyinen palvelu. Valtiovalta on päättänyt lopettaa analogiset televisiolähetykset kesällä 2007. Sen jälkeen ohjelmia voi katsoa vain digisovittimien kautta.

- Aikataululla haluamme luoda uskoa ja painetta siihen, että digitelevisio on tulossa, Vanhanen sanoi.

Hallituksen tietoyhteiskuntaohjelman tehtäviin kuuluvat tietoyhteiskunnan palveluiden ulottaminen kaikelle kansalle, julkisen hallinnon tehostaminen tietotekniikan avulla sekä elinkeinoelämän kilpailukyvyn parantaminen.

Vanhanen keskittäisi kuntien it-hankintoja

Tietoyhteiskuntaan liittyy myös julkiset palvelut verkossa eli JUPA-hanke. Ensi vaiheessa sen kehitysalueiksi on valittu vanhus- ja asumispalvelut, rakennus- ja ympäristötoimi, oppivelvollisuus sekä päivähoitopalvelut.

Vanhasen mukaan ongelmaksi on syntynyt kuntien kirjava tietotekniikka.

- Pienellä alueella järjestelmien yhteensopimattomuus maksaa maltaita, Vanhanen sanoi.

- Tähän kohtaan tarvitaan nykyistä vahvempaa keskushallintojohtoista otetta, Vanhanen sanoi.

Tietoyhteiskuntaohjelman johtajan Katrina Harjuahto-Madetojan mukaan tämä tarkoittaa ohjeiden sitovuuden lisäämistä ja kenties lakimuutoksia.