Talous

Acute Finland kehitti helppokäyttöisen
tietojärjestelmän terveydenhuollolle

TS/Mari Männistö<br />Ilari Laaksonen (vas.) ja Olavi Valkama ovat kehittäneet <br />Acute-potilas-<br />hallintojärjestelmän, joka sai Uuden <br />teknologian säätiön tämän vuoden <br />innovaatiopalkinnon.
TS/Mari Männistö
Ilari Laaksonen (vas.) ja Olavi Valkama ovat kehittäneet
Acute-potilas-
hallintojärjestelmän, joka sai Uuden
teknologian säätiön tämän vuoden
innovaatiopalkinnon.

VEIJO HYVÖNEN

Uuden teknologian säätiön tämänvuotisen innovaatiopalkinnon on saanut turkulaisen Acute Finlandin kehittämä potilashallintojärjestelmä.

Acute-järjestelmä kattaa lääkärikeskuksen toiminnot ajanvarauksesta laskutukseen ja palkkiolaskentaan, ja se sisältää myös potilastietojen hallinnan.

- Tietoteknisten välineiden pitää olla yhtä toimintavarmoja ja helppokäyttöisiä kuin stetoskooppi. Vanhojen järjestelmien ongelmana on vaikeakäyttöisyys, sanoo Acute Finlandin toimitusjohtaja Ilari Laaksonen .

- Acute on selainpohjainen järjestelmä, johon pystytään joustavasti liittämään uusia ominaisuuksia. Selainpohjaisuus varmistaa myös sen, että sähköiset yhteydet todellakin pelaavat, jatkaa kehitysjohtaja Olavi Valkama .

Esimerkiksi potilaskuvien katsominen on Acutessa vaivatonta: digitaalisia kuvia voidaan katsoa suoraan potilaan sairaskertomuksesta.

Myös laboratoriojärjestelmien yhdistäminen Acuteen on helppoa.

- Yksi tärkeä asia terveydenhuollon järjestelmissä on tietoturva. Acuten tietoturvallisuus on korkea, samaa luokkaa kuin nettipankeissa. Esimerkiksi potilastietojen siirtäminen vaatii erityisen lukijan läpi vedettävää henkilökorttia. Toiminto varmistetaan vielä salasanalla, kehitysjohtaja Valkama selvittää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kauppatieteilijät bittinikkareina

Sekä Ilari Laaksonen että Olavi Valkama ovat viittä vaille valmiita kauppatieteiden maistereita Turun kauppakorkeakoulusta. Acute Finlandin he perustivat vuosi sitten.

- Hoidin usean vuoden ajan Turun allergiakeskuksen it-asioita. Käytännön kokemukset osoittivat, että terveydenhuollon vanhat tietojärjestelmät toimivat huonosti. Tästä lähti idea uudesta järjestelmästä, jota lähdimme Ilarin kanssa työstämään, kertoo Valkama.

Acute tilaa järjestelmän koodaustyöt alihankkijalta. Laaksonen ja Valkama vastaavat järjestelmän kehittämisestä, markkinoinnista sekä asiakasyhteyksistä.

- Kiirettä on viime aikoina pitänyt, ja päivät venyvät pitkiksi, Laaksonen toteaa.

Asiakkaat yksityispuolelta

Acute on suunniteltu nimenomaan yksityisen terveydenhuollon tarpeisiin. Järjestelmää voidaan jatkossa kehittää myös julkisen sektorin käyttöön.

Acutea käyttää tällä hetkellä yksi maanlaajuinen terveydenhuollon ketju sekä Turun allergiakeskus, joka toimi myös hankkeen pilottiyrityksenä.

- Haluamme olla kehityksen kärjessä myös tietotekniikassa. Meillä on esimerkiksi ollut sähköinen ajanvaraus jo kymmenen vuoden ajan. Nyt uusi järjestelmä räätälöidään juuri meidän tarpeisiimme. Kokemukset ovat olleet hyviä, sanoo Turun allergiakeskuksen toimitusjohtaja, erikoislääkäri Heikki Valkama .

Vaikka Acute ei vielä ulkomaan markkinoille tähtääkään, on markkinatutkimuksia tehty jo Ruotsissa, Hollannissa ja Saksassa.

Innovaatiopalkinto lämmittää Laaksosen ja Valkaman mieliä.

- On aina mukavaa saada tunnustusta. Lisäksi innovaatiopalkinto tuo varmasti lisää julkisuutta. Tämä on mukava startti vappuun, Laaksonen naurahtaa.