Uutiset

Käsitöitä satamaan käden ulottuville

Eeva Suojanen

Kesän risteilymatkustajille tehdään Turun satamaan maalaismarkkinoita. Markkinatavaran kartoitus on parhaillaan menossa. Loimaan ammatti-instituutin aloittamassa hankkeessa haetaan aitoja paikallisia käsitöitä ja kädentaitajia.

- Tärkein sana on "aito". Rihkamaa ei mukaan kelpuuteta, sanoo hanketyöntekijä Kaija Saikkonen.

"Kädentaidot Turuille" -hanke järjestää kahden Turkuun saapuvan risteilyaluksen satamassaolon ajaksi koemarkkinat. Käsityötuotteiden myyntimarkkinat järjestetään Minerva II:n matkustajille sataman aidatulle alueelle ja Le Diamantin matkustajille Aurajoen rannalle Forum Marinumin edustalle. Risteilylaivat tuovat yhteensä noin tuhat amerikkalaista, ranskalaista ja brittiläistä matkailijaa käväisemään Suomen maaperällä.

Risteilymatkustajien aika ei riitä retkiin kauemmas maaseudulle, mutta agentti Herman van Deursenin mukaan maalaistunnelmaa kuitenkin halutaan aistia. Niinpä maaseutu tulee tuotteineen hetkeksi kaupunkiin.

Risteilylaivat ja niiden matkustajat kiinnostavat jatkossakin, erityisesti tarjolla olevan rahan vuoksi. Helsingissä asiaa on tutkittu: viime kesänä jokainen yli 150 000 risteilymatkustajasta jätti kaupunkiin rahaa keskimäärin yli 100 euroa. Osalla summasta retkeillään ja osalla ostetaan matkamuistoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mieluisimmat matkamuistot ovat Helsingissä tehdyn selvityksen mukaan alueelle tyypilliset, perinteiset ja yksilölliset käsityötuotteet.

Huhti-toukokuun aikana kolme hanketyöntekijää kiertää Varsinais-Suomen jokivarsikumppaneiden toimialueella keräämässä tietoja alueen käsityöntekijöistä, käy haastattelemassa ja tutustumassa heidän tuotteisiinsa.

Sataman maalaismarkkinoiden ohella hankkeella on tavoitteita pidemmälle. Alueen tekijöistä ja työmenetelmistä kootaan yhteen tiedot, jotka auttavat käsityöläisiä löytämään toisensa ja asiakkaita löytämään tekijöitä ja tuotteita. Samalla selvitetään käsityöalan yrittäjien tarpeita koulutukseen ja tuotekehittelyyn.

Luetteloon tavoitellaan Kaija Saikkosen mukaan sataa nimeä, mutta Turun koemarkkinoille tuskin saadaan puoltakaan.

- Mukaan on ajateltu lähtevän sekä yrittäjiä että vahvoja käsityön harrastajia. Harrastajien ilmoittautumisia toivotaan.

Tällä hetkellä mukaan on ilmoittautunut parikymmentä yrittäjää. Tuotevalikoimassa on käden töitä kaitaliinasta taikasauvaan; kynttilöitä, koruja, olkitöitä, keramiikkaa. Eniten on tarjolla tekstiilejä. Työnäytöksissä nähdään nyplääjä, seppä ja nauhankutoja.