Uutiset

Kyproksen ulkoministeri: Yhdistymishanke ei ole kuollut

Helsinki,
(STT)

Kyproksen ulkoministeri George Iacovou uskoo, ettei hanke saaren jälleenyhdistämiseksi kaatunut viime lauantain kansanäänestyksissä. Kyproksenkreikkalaiset sanoivat ei tietylle suunnitelmalle, ei ajatukselle yhdistymisestä.

- Meidän pitäisi säilyttää myönteinen näkemys tulevaisuudesta -- toivon, että keskustelut alkavat uudelleen pysyvän ratkaisun löytämiseksi ennen pitkää, Iacovou sanoi Helsingissä.

Iavocoun tavannut ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanoi niin ikään toivovansa, että hanke ratkaisun löytämiseksi Kyproksen ongelmaan pidetään liikkeessä. Samalla on pidettävä huoli myös siitä, että koko jaetun saaren väestö hyötyy Kyproksen EU-jäsenyydestä.

EU lieventää Kyproksen turkkilaisosan taloudellista eristystä, kertoivat diplomaatit illalla. Toimenpiteet tulevat voimaan vappuna, jolloin Kyproksen kreikkalaisosa liittyy EU:hun.

Sopimuksen mukaan Kyproksen turkkilaisosassa valmistettuja tuotteita voidaan tuoda EU:n markkinoille Kyproksen jakavan ns. vihreän linjan kautta. EU:n oikeus- ja sisäministerien on määrä hyväksyä sopimukset torstaina Luxemburgissa.