Uutiset

Eläinkuljetuksiin suunnitellut
parannukset kaatuivat

Helsinki (STT)

EU:n pari vuotta jatkuneet tiiviit yritykset parantaa eläinkuljetusten tasoa kaatuivat maatalousministereiden kokouksessa Luxemburgissa tiistain vastaisena yönä. Pohja uudistuksilta meni todennäköisesti samalla pitkäksi aikaa, sillä laajentumisen jälkeen sopua on nykyistä paljon vaikeampi löytää.

EU:n tavoitteena oli nostaa eläinsuojelun tasoa tehostamalla kuljetusten seurantaa ja määräämällä niille selkeät kesto- sekä lepoajat. Aikeena oli niin ikään määritellä, kuinka paljon eläimillä on oltava tilaa autoissa.

Kokoukseen tuotu ehdotus olisi karsinut yhtäjaksoisen kuljetuksen kestoa ja lisännyt lepoaikaa nykyisiin määräyksiin verrattuna. EU:n pohjoiset maat olivat pitkälti ehdotuksen takana. Ne olisivat kuitenkin halunneet määritellä ylärajan, jonka koko kuljetus lepoaikoineen olisi saanut kestää.

Eteläiset maat sen sijaan katsoivat, että ne tarvitsevat edelleen pitkäkestoisia eläinkuljetuksia naudoille, sioille ja lampaille. Eläinsuojelun tason noston tuomia kustannuksia ei nielty.

- Eläinsuojelullisesti tilanne on huono. Jatkossa parannukset jäävät jäsenmaiden omaan kansalliseen harkintaan, maatalousministeri Juha Korkeaoja (kesk) sanoi.

Hänen mukaansa asian pyörittely antoi huolestuttavan kuvan EU:n kyvystä tehdä päätöksiä. Vaikeuksien uskotaan lisääntyvän, kun unioniin liittyy kymmenen uutta maata 1. toukokuuta.

Useissa uusissa jäsenmaissa eläinsuojelun taso laahaa sen verran jäljessä, ettei siellä liene suurta halua isoihin muutoksiin ainakaan kovin nopeasti.