Uutiset

Yhdysvallat surmasi kymmeniä Irakissa

LK/REUTERS<br />Najafista vetäytyneiden espanjalaisjoukkojen 33 auton saattue suuntasi matkansa tiistaina kohti Kuwaitin rajaa.
LK/REUTERS
Najafista vetäytyneiden espanjalaisjoukkojen 33 auton saattue suuntasi matkansa tiistaina kohti Kuwaitin rajaa.

Yhdysvaltain asevoimat kertoi tiistaina surmanneensa ainakin 64 shiiamuslimitaistelijaa Najafin pyhän kaupungin lähistöllä käydyissä taisteluissa. Prikaatikenraali Mark Kimmittin mukaan surmansa saaneista ainakin 57 kuoli yöllä tehdyssä iskussa liittouman joukkojen havaittua kapinallisten ilmatorjunta-aseman.

Nimettömänä pysytelleen sotilaslähteen mukaan iskussa käytettiin tehokasta AC-130-tulitukikonetta, jonka tykit ja konekiväärit kykenevät kylvämään tuhoa laajalle alueelle.

Paikallisten silminnäkijöiden mukaan kone oli tuhonnut radikaalille shiiajohtajalle Moqtada al-Sadrille uskollisten joukkojen aseman Kufassa noin 10 kilometrin päässä Najafista. Sairaalalähteiden mukaan kaikki yhteenotoissa kuolleet ja haavoittuneet eivät ole shiiataistelijoita.

Yhdysvallat on etsintäkuuluttanut al-Sadrin maltillisen uskonoppineen murhasta. Al-Sadr on joukkoineen linnoittautunut Najafiin ja sen ympäristöön.

Irakin väliaikaishallinnon amerikkalainen johtaja Paul Bremer on kehottanut al-Sadria vetäytymään heti joukkoineen ja aseineen Najafin moskeijoista ja kouluista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Liittouma ei varmasti tule sietämään tällaista tilannetta. Näiden paikkojen palauttaminen rauhallisiksi hartauspaikoiksi on aloitettava heti, Bremer sanoi.

Espanjalaiset pois Najafista

Najafissa olleet satakunta espanjalaissotilasta ovat vetäytyneet kaupungista, kertoi Espanjan asevoimien edustaja tiistaina. Pääministeri Jose Luis Rodriquez Zapateron mukaan espanjalaiset joukot poistuvat Irakista kuukauden kuluessa.

- Ennakoimme, että toukokuun 27. päivä espanjalaisia joukkoja ei enää ole Irakin maaperällä. Kaikki joukot ovat joko Espanjassa tai kansainvälisillä vesillä matkalla Espanjaan, parlamentissa puhunut Zapatero sanoi.

El Pais -päivälehden mukaan Plus Ultra II -prikaati on jo vedetty Irakista ja maassa on enää 900 sotilasta, jotka kuuluvat vetäytymistä organisoivaan erikoisyksikköön.

- Toukokuun 27. päivään asti alueelle jäävät turvallisuusjoukot huolehtivat vetäytymiseen liittyvästä komento-, tuki- ja logistiikkatoiminnasta, Zapatero jatkoi.

Vielä sunnuntaina ja maanantaina espanjalaisjoukot olivat tositoimissa, kun he ottivat yhteen al-Sadrin taistelijoiden kanssa lähellä Diwaniyaa. Kahdeksan irakilaisen kerrottiin saaneen surmansa, mutta espanjalaiset eivät omien sanojensa mukaan kärsineet tappioita.

Yhdysvaltain ja ehkä myös Britannian on arveltu joutuvan täydentämään joukkojaan Najafissa, jotta espanjalaisten poistumisen synnyttämä vajaus saadaan täytettyä.

Pääministeri Tony Blair arvioi kuitenkin tiistaina, että Britannialla on tällä hetkellä riittävästi joukkoja Irakissa. Myös Blairin tavannut Italian pääministeri Silvio Berlusconi vakuutti maansa sotilaiden pysyvän Irakissa.