Uutiset

Koulukiusaamisesta puhuttava lasten kanssa

TS/Arto Takala<br /><p><p><p><p><p><p><p><p><p>Koulukiusaamista tutkinut dosentti Christina Salmivalli yllättyi tiedonjulkistamispalkinnosta.
TS/Arto Takala

Koulukiusaamista tutkinut dosentti Christina Salmivalli yllättyi tiedonjulkistamispalkinnosta.

ANNA KUUSELA

Psykologian tohtori, dosentti Christina Salmivalli sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon kirjasta Koulukiusaamiseen puuttuminen .

Salmivalli on tutkinut koulukiusaamista jo vuosikymmenen. Juuri nyt häntä askarruttaa, puhutaanko kiusaamisesta tarpeeksi koululuokissa, lasten kanssa.

Koulukiusaaminen ei Salmivallin mukaan ole Suomessa viime vuosina vähentynyt, vaikka yksittäisissä kouluissa kiusaamiseen puuttuminen on voinut tepsiä.

- Olisi todella mielenkiintoista tietää, mitä Suomen kouluissa tapahtuu. Mitä keinoja käytetään, mitä luokissa puhutaan, hän pohtii.

Salmivalli on kysytty luennoitsija: opettajia kiinnostaa, kuinka koulukiusaamiseen pitää puuttua.

Tutkija tiivistää näkemyksensä kahteen viestiin, joista ensimmäinen on vapauttava. Kiusaamista tapahtuu kaikissa kouluissa, ja aivan tavalliset lapset kiusaavat. Opettajien ei siis tarvitse kokea syyllisyyttä.

- Toinen puoli on velvoittava. Kiusaaminen aiheuttaa aina pitkäksi aikaa suurta turvattomuutta ja pelkoa lapsille. Aikuisten täytyy puuttua siihen.

Velvollisuus puuttua kiusaamiseen on Salmivallin mielestä ennen kaikkea koululla.

Pelkkä hyvän luokkahengen luominen esimerkiksi luokkaretkillä ei riitä.

- Kiusaamisesta pitää puhua, ja keskustelua pitää käydä lasten kesken.

Salmivalli nimitettiin vastikään Turun yliopiston psykologian professoriksi elokuusta alkaen. Hän johtaa uutta Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimusta lasten tavoitteista.

- Ensimmäistä kertaa saan johtaa tutkimusryhmää, jolle on kunnon rahoitus useiksi vuosiksi, hän iloitsee.