Uutiset

Maailman talousfoorumi toi Varsovaan miltei sotatilan

MATTI HOVISEPPÄ

Massiivisten turvatoimien varjostamaan Maailman talousfoorumin kokoukseen Varsovaan saapuu tänään parisenkymmentä valtionpäämiestä ja pääministeriä.

Palaveripaikan ympäristössä vallitsee miltei sotatila, sillä kaikkialla partioivat poliisit tarkistavat kansalaisten henkilöllisyyspapereja ja etsivät taskuissa mahdollisesti olevia aseita.

Kolmepäiväiseen kansainväliseen talouspalaveriin osallistuu yli 700 arvovierasta, joukossa pääministeri Matti Vanhasen talouspoliittinen neuvonantaja Olli Rehn.

Rehnin arvostuksesta kielii se, että hänet on kelpuutettu puhumaan Britannian radio- ja televisioyhtiö BBC:n järjestämässä huippupalaverissa.

Maailman talousfoorumin pitopaikan, tuntemattoman sotilaan aukion laidalla sijaitsevan Victoria-hotellin lähiympäristössä on varustauduttu mahdollisten ilkivallantekojen varalle kuin sotatilaan.

Julkisten rakennusten, mm. ministeriöiden, pankkien, museoiden sekä kauppojen ikkunaruutuja on naulattu umpeen jämerillä elementeillä, ja rakennusten eteen on pystytetty monenlaisia barrikadeja. Lähimpänä kokouspaikkaa sijaitsevat liikkeet on suljettu ryöstelyn pelossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eräiden oikeusoppineiden mukaan kansalaisten vapaan liikkumisen rajoittaminen ja yritystoiminnan vaikeuttaminen Maailman talousfoorumin aikana on vakavassa ristiriidassa Puolan perustuslain kanssa.

- Kuka korvaa menettämäni tappiot, kyseli hädissään suutarinverstaansa koko loppuviikoksi sulkemaan joutunut Marcin Pienkowski.

Varsovaan saapuva, arviolta yli kymmentuhatpäinen joukko monista antiglobalistiryhmistä on luvannut järjestää talousfoorumin aikana ainakin kaksi suurta mielenosoitusta, joissa arvostellaan nykykapitalismin aiheuttamaa taloudellista eriarvoisuutta maailmassa.

Virkavalta pelkää, että rauhallisiin marsseihin onnistuu pesiytymään myös huligaaneja, jotka ovat valmiita käyttämään väkivaltaisia menetelmiä sanomansa perille saattamiseksi.

Noin 13 500 poliisia ja järjestysmiestä on varautunut taltuttamaan tarvittaessa jämerinkin ottein brutaalisti käyttäytyvät mielenosoittajat.

Viranomaisilla on käytössään monitoimisia vesitykkiautoja, panssaroituja ajoneuvoja ja pomminpaljastimia.