Uutiset

EU ja Venäjä sinetöivät laajentumissovun

LK/REUTERS<br />Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov (vas.) paiskasi sovun kunniaksi kättä EU:n ulkosuhdekomissaari Chris Pattenin kanssa Luxemburgissa tiistaina. Yksimielisyyttä todisti keskellä EU:n nykyisen puheenjohtajamaan Irlannin ulkoministeri Brian Cowen.
LK/REUTERS
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov (vas.) paiskasi sovun kunniaksi kättä EU:n ulkosuhdekomissaari Chris Pattenin kanssa Luxemburgissa tiistaina. Yksimielisyyttä todisti keskellä EU:n nykyisen puheenjohtajamaan Irlannin ulkoministeri Brian Cowen.

EU ja Venäjä ovat päässeet viime hetkellä sopuun kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen uusimisesta. PCA-sopimus antaa pohjan EU:n ja Venäjän välisten suhteiden kehittämiselle unionin laajentumisen jälkeen.

Useat Venäjälle arat aiheet veivät sovun aivan loppumetreille. Sopimukseen johtava julistus saatiin aikaan Luxemburgissa EU:n ja Venäjän pysyvän kumppanuusneuvoston kokouksessa tiistaina vain neljä päivää ennen kymmenen uuden jäsenmaan liittymistä unioniin.

Venäjä on ollut huolissaan muun muassa siitä, että EU:n laajentuminen kaventaa olennaisesti sen taloudellista yhteistyötä useiden aiemmin itäleiriin lukeutuneiden maiden kanssa. Ongelmallisiksi koettiin myös venäläisten vähemmistöjen asema sekä maantieteellisesti EU:n saartamaksi jäävä Kaliningrad.

- Lopputulokseen voi harvoin olla täysin tyytyväinen, mutta uskon, että tältä pohjalta yhteistyötä voidaan lähteä kehittämään keskeisillä osa-alueilla, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov mainitsi julistuksen allekirjoitustilaisuudessa.

Yhteistyön keskeisiksi kohteiksi nimettiin jo vuosi sitten Pietarissa talous, oikeus- ja sisäasiat, ulkoinen turvallisuus sekä koulutus, kulttuuri, tiede ja tutkimus. Tarkempia panostuksia osa-alueisiin mietitään 21. toukokuuta Moskovassa Venäjän ja EU:n huippukokouksessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rajakäytäntöjä aiotaan helpottaa

Lavrov arvioi, että nyt löydetyn sovun jälkeen voidaan sopia myös tavoista, jolla Venäjän taloudelliset intressit turvataan.

Tavaroiden kulkua rajan yli pyritään helpottamaan. EU aikoo esimerkiksi alentaa tariffeja niiltä venäläistä alkuperää olevilta tuotteilta, joita tuodaan uusiin jäsenmaihin.

Tavoitteena on helpottaa myös ihmisten liikkumista muun muassa helpottamalla viisumikäytäntöjä. Lavrov tosin myönsi, ettei siinä ole odotettavissa suuria muutoksia aivan heti.

Lavrov sanoi myös luottavansa vakaasti siihen, että EU kykenee turvaamaan uusissa jäsenmaissa olevien venäläisten vähemmistöjen oikeudet.

EU:n puheenjohtajamaan Irlannin ulkoministeri Brian Cowen luonnehti löydettyä sopua kulmakiveksi, joka nostaa yhteistyön Venäjän kanssa uudelle tasolle.