Uutiset

Verenvuodatus pysäyttänyt Irakin jälleenrakennuksen

Suuri osa Irakin jälleenrakennusurakoista on pysähtynyt maata repivien väkivaltaisuuksien vuoksi. Brittilehti Guardianin haastattelemat korkea-arvoiset liittouman edustajat arvioivat, että sähköverkkoa ei saada kunnostettua ennen ankaria kesähelteitä, jollei turvallisuustilanne kohene oleellisesti lähiviikkoina.

Irakilaisilla saattaa siis olla edessään uusi tukala kesä jatkuvine sähkökatkoksineen. Viime vuonna reistaileva sähkönjakelu johti laajaan tyytymättömyyteen ja mellakoihin.

Kaksi suurta urakoitsijaa, General Electric ja Siemens, ovat keskeyttäneet useimmat työnsä heikon turvallisuustilanteen takia. Yritykset eivät turvallisuussyistä halua kertoa toimistaan, mutta keskeytyksen vahvistavat New York Times -lehden mukaan Irakin sähköministeriö, liittouman asettama väliaikaishallinto ja yritysten kanssa yhteistyössä toimivat yritykset Irakissa.

Työt seisovat tiettävästi yli kahdellakymmenellä voimalatyömaalla. Siemens on yrittänyt kunnostaa mm. Dauran voimalaa Bagdadissa, jota Yhdysvaltain kehitysyhteistyövirasto USAID pitää yhtenä maan tärkeimmistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turvallisuusongelmat viivästyttävät myös useita laajamittaisia vesi- ja viemärihankkeita ympäri Irakia.

Liittouman edustajat ovat kertoneet, että lähes kaikki ulkomaiset urakoitsijat ovat joko lähteneet maasta tai siirtäneet työntekijänsä turvallisemmille alueille Irakissa sen jälkeen, kun yhteenotot kiihtyivät huhtikuun alussa.

Irakissa on kuollut yli 520 amerikkalaissotilasta toista vuotta jatkuvan miehityksen aikana. Huhtikuu on ollut poikkeuksellisen verinen: sotilaita on kuollut toistasataa. Kymmeniä ulkomaisia siviilejä on siepattu, ja useita on surmattu. Maaliskuussa Bagdadissa ammuttiin kaksi suomalaista liikemiestä.

Yhdysvaltain joukot ovat huhtikuun aikana saaneet osakseen ankaraa vastarintaa niin sunnimuslimien tukialueella Fallujassa kuin Moqtada al-Sadrin kannattajien suunnalta shiiamuslimien pyhässä kaupungissa Najafissa.

Ennakointi epäonnistui

Washingtonin Lähi-idän-instituutin tutkija Michael Eisenstadt sanoo, että Yhdysvallat arvioi väärin sen, minkä laajuiseen vastarintaan ja rettelöintiin sen viholliset kykenisivät Irakissa. Se ei niin ikään osannut ennakoida, millaisia riskejä voimatoimien käyttöön liittyisi nykyoloissa.

Yhdysvaltain viranomaiset "eivät täysin ymmärtäneet Irakin poliittista dynamiikkaa eivätkä liioin kadunmiehen tunnelmia", Eisenstadt kirjoittaa analyysissaan.

Presidentti George W. Bush ei myöntänyt parin viikon takaisessa lehdistötilaisuudessaan, että Yhdysvallat olisi tehnyt Irakin-politiikassaan virheitä.

Yhdysvallat ei yritä kuitenkaan enää vakuuttaa, että se pystyy hoitamaan asian loppuun omin voimin. Sen sijaan se näyttää nyt odottavan, että YK:n lähettiläs Lakhdar Brahimi saisi pian valmiiksi suunnitelman poliittiseksi ratkaisuksi - ja rauha palaisi viimein Irakiin.