Uutiset

Ruotsi äänestää tänään
EU:n itätyövoiman
siirtymäkausisäännöksistä

JUHANI ROIHA

Euroopan unioni laajenee kymmeneen Itä-Euroopan maahan vappuna. Ruotsin valtiopäivät äänestää viime tingassa, vasta tänään keskiviikkona, näiden maiden työvoiman vapaata liikkuvuutta hillitsevistä siirtymäkauden säännöksistä.

On paljon mahdollista, ettei Ruotsi äänestyksen tuloksena rajoita itätyövoiman liikkuvuutta, muutta äänestystaktisista syistä tulos voi valtiopäivillä olla myös päinvastainen.

Ruotsin EU-puheenjohtajakaudella keväällä 2001 Göran Perssonin demarihallitus puhui työvoiman vapaan liikkuvuuden puolesta, kun EU laajenee itään. Viime vuoden lopulla hallitus käänsi kuitenkin kelkkansa ja antoi valtiopäiville esityksen siirtymäkauden säädöksistä.

Porvarit joustaisivat

Kansanpuolue ja kokoomus nojaavat siirtymäsäännösten kevytversioihinsa. Äänestyksen päätöskierroksella sosiaalidemokraattisen hallituksen ehdotus asetetaan vihreiden, vasemmistopuolueen, keskustan ja kristillisdemokraattien ehdotusta vastaan - ehdotusta, joka sanoo ei siirtymäkauden säädöksille. Tässä tilanteessa kansanpuolue aikoo tukea mainittuja neljää muuta puoluetta. Valtiopäivillä sosiaalidemokraateilla on 144 ääntä ja mainituilla viidellä muulla puolueella 150 ääntä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kansanedustajien on oltava paikalla ja puolueiden valvottava, että heidän edustajansa pysyisivät ruodussa. Mutta eri puolueissa on kansanedustajia, jotka arvostelevat puolueen linjaa. Äänestävätkö he jaloillaan ja jäävät pois äänestyksestä, nähdään tänään. Spekulaatioita on monta.

- En sulje pois mitään mahdollisuutta, demarihallituksen pääministeri Göran Persson sanoo.

"Ellei nyt, niin syksyllä"

Jos valtiopäivien enemmistö torjuu demarihallituksen esityksen, Persson on sanonut hallituksensa palaavan asiaan jälleen syksyllä.

- Olen vakuuttunut, että seuraavalla kerralla valtiopäivät sanoo kyllä siirtymäajan säädöksille, Persson sanoo.

Persson ei ole huolissaan mahdollisuudesta, että Ruotsi välttyisi ongelmilta, vaikka se ei toteuttanutkaan siirtymäajan säädöksiä.

- Ruotsin kansa ymmärtää kyllä, että hallituksen on aina pelattava varman päälle, Persson vakuuttaa.