Uutiset

Hassi kiirehtii
kemikaali-
direktiiviä

TS/Timo Jerkku
TS/Timo Jerkku

MATTI ARVAJA

Kansanedustaja Satu Hassin (vihr) mielestä Euroopan unionin tulisi kiirehtiä kemikaaleja koskevan direktiivin hyväksymistä. Direktiivi tähtää mm. noin 100 000 olemassa olevan kemikaalin mahdollisten vaarojen tutkimiseen.

Nykyinen EU-lainsäädäntö edellyttää markkinoille tulevien kemikaalien tutkimista. Tekeillä oleva direktiivi velvoittaisi tutkimaan tietyn aikataulun mukaan myös jo käytössä olevat kemikaalit.

Kemikaalidirektiivi tulee todennäköisesti uuden europarlamentin hyväksyttäväksi. Hassi arvioi, että direktiivi voisi vaikuttaa kemikaaliteollisuuteen maailmanlaajuisesti. Tästä on hänen mielestään elävänä todistuksena se, että Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin on todettu lobbaavan uutta EU-säännöstöä vastaan.

Europarlamenttiin pyrkivän Hassin mukaan kemikaaliriskeistä kertoo mm. havainto, jonka mukaan koiraskalojen osuuden on vesistöissä todettu vähentyvän. Syyksi on epäilty ns. hormonihäiritsijäkemikaaleja, jotka mahdollisesti osaltaan selittävät myös eurooppalaisten miesten sperman laadun heikkenemisen.

Hassi kritisoi myös suomalaisten voivottelua ilmastonmuutosten torjunnan ja päästövähennysten kustannuksista. Hänen mielestään Suomessa tulisi nähdä teknologiamuutokseen sisältyvä mahdollisuus.

- Totta kai maailman pelastaminen maksaa, mutta uusi tekniikka myös työllistää ja parhaiten niitä, jotka toimivat nopeimmin, Hassi toteaa.

Ympäristötuotteiden ja -palveluiden arvioidaan olevan tämän vuosisadan nopeimmin kasvavien alojen joukossa. Esimerkiksi Saksassa ympäristöteknologiateollisuudessa työskentelee 1,3 miljoonaa ihmistä.

- Jos Suomen sisällä ei ole kysyntää ilmastonsuojelutekniikan tuotteille ja palveluille, ei ala kehity täällä. Kysyntää on synnytettävä kotimaassa myös politiikan ja julkisen rahoituksen keinoin, Hassi vaatii.