Talous

Satavuotiaan Auran lopettamisesta
tuli maansuru

LIISA ENKVIST

Aura-olutta ehdittiin panna Turussa yli 111 vuotta. Yli satavuotisen perinteen lopettaminen sai aikaan näkyvän kansanliikkeen, mutta se ei auttanut asiaa. Viimeinen, mustalla suruetiketillä varustettu Aura III -pullo Kaarinan panimon pullotuslinjalta valmistui 14.12.1995. Samalla pitkä oluen valmistuksen perinne Turun alueella loppui ja noin parisataa ihmistä jäi vaille työpaikkaa.

Aura-oluen tarina alkoi, kun Auran panimo perustettiin Turun Linnankadulle vuonna 1884. Ensimmäiset Aura-oluet valmistuivat maaliskuussa 1885.

Alkuun tuotteita oli kolmea eri laatua: baijerilainen, pilsener ja pukki. Auran Portterikaljaa alettiin valmistaa vuonna 1924, kun muun muassa lääkärit halusivat markkinoille hygieenisen, laadultaan hyvän ja halvan kaljan. Muut kaljatehtaat kun päästivät myyntiin käymättömiä, puolivalmiita ja terveydellisesti epäilyttäviä lajikkeita. 1930-luvulla myös panimon virvoitusjuomapuoli käytti vahvistuvaa tuotemerkkiä omassa tuotteessaan, Auranja-virvoitusjuomassa.

Porin Karhu pelastettiin

Aura-olut oli myös vientituote. 1940-luvulla olutta laivattiin jopa Madagaskariin. Tukholman seudulla Aura oli 1960-luvulla suurin tuontiolut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aura-oluen kohtaloksi on arvioitu liian vahvaa Turku-sidonnaisuutta. Auran lopettamista perusteltiin myös sillä, että valtakunnallisessa levityksessä olut ei koskaan olisi menestynyt.

- Auran tyyppisiä oluita tullaan vielä kokeilemaan, mutta nimeä ei oteta uudelleen käyttöön, arveltiin Hartwallin panimosta vielä vuonna 1997.

Turkulaiset kärvistelivät jälkeenpäin myös sitä, että Auran kallisteluun olisi pitänyt herätä aikaisemmin. Mallia olisi pitänyt ottaa vaikka porilaisista, jotka intoutuivat latkimaan Karhua toden teolla heti, kun alkoi liikkua huhuja merkin vetämisestä pois markkinoilta. Karhumainen kilistely jatkuu Porissa tänäkin päivänä. Vain muutaman prosentin markkinaosuuksista Karhu on noussut maan suosituimmaksi olutmerkiksi.