Uutiset

Eutanasia on hankala aihe EN-parlamentaarikoille

Strasbourg,
(STT)

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous on palauttanut komiteakäsittelyyn raportin, joka käsittelee vaikeaksi osoittautunutta kysymystä eli armokuolemaa. Eutanasiasta ei ole kyetty muotoilemaan kaikkia tyydyttävää kantaa, vaikka raportti valmistui jo viime vuoden syksyllä.

Monisyinen ja vahvoja tunteita nostattava aihe on hankala käsiteltävä poliittisessa organisaatiossa, jonka jäsenien joukossa on syvästi katolisia maita.

EN-parlamentaarikot pyrkivät kuitenkin edelleen saamaan aikaan mahdollisimman yksimielisen näkemyksen siitä, olisiko tietyillä ehdoilla syytä sallia kuolevien ja kovista kivuista kärsivien potilaiden elämän päättäminen. Jotkut lääkärit ovat katsoneet, että aktiivinen eutanasia tulisi sallia potilaan omasta perustellusta vaatimuksesta.

Ratkaistavaksi saattaa tulla myös armokuolema, jossa potilas toimii itse oman elämänsä päättämiseksi lääkärin avustamana. Kolmas muoto on ns. passiivinen eutanasia. Potilaan elämän ylläpitämiseksi välttämättömästä toiminnasta luovutaan.