Uutiset

Turun johtamisjärjestelmä hyväksyttiin kitkerin tunnelmin

TS/Timo Jerkku<br />Keskustan Uolevi Alakurtti piti mahdottomana, että yksi ihminen voisi hoitaa hyvin sekä elinkeinoasiat että varhaiskasvatuksen.
TS/Timo Jerkku
Keskustan Uolevi Alakurtti piti mahdottomana, että yksi ihminen voisi hoitaa hyvin sekä elinkeinoasiat että varhaiskasvatuksen.

HANNU MIETTUNEN

Turulla on nyt virallisesti uusi johtamisjärjestelmä. Suurimpien puolueiden keskenään sopima malli hyväksyttiin maanantaina odotetusti valtuuston ylimääräisessä kokouksessa.

Turku saa päätöksen mukaan uuden apulaiskaupunginjohtajan, joka vastaa elinkeinopolitiikasta ja opetusasioista. Virka perustetaan ensi vuoden alusta ja siihen valitaan kokoomuksen ja Sdp:n keskinäisen sopimuksen mukaan jokin demarien nimeämä ehdokas.

Turku siirtyy palvelujensa tuotannossa ns. sopimusohjaukseen. Siinä palveluja tuottaa pääosin kaupungin oma organisaatio etukäteen sovittavien tavoitteiden mukaisesti.

Nyt muodollisen sinetin saanut ratkaisu oli käytännössä selvä jo toista viikkoa sitten, kun kokoomus ja Sdp pääsivät siitä keskinäiseen sopuun. Niillä on valtuustossa keskenään yhden äänen enemmistö.

Vaikka muiden tappio oli etukäteen tiedossa, etenkään keskiryhmät eivät halunneet päästää isoisia helpolla. Valtuustossa jo edellismaanantaina alkanut keskustelu politiikan moraalista ja neuvotteluprosessin eri käänteistä jatkui noin kolmen tunnin ajan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Demarit taktikoivat keskiryhmät ulos

Äänestyksissä vastakkain oli kolme kilpailevaa esitystä eli vasemmistoliiton, keskiryhmien ja kaupunginhallituksen. Viimemainittu oli syntynyt kokoomuksen ja Sdp:n voimin.

Maanantain ainoa yllätys oli se, että vasemmistoliiton esitys löi ensimmäisessä äänestyksessä keskiryhmien eli vihreiden, keskustan ja Rkp:n paperin. Äänestystulos 28-18 perustui siihen, että Sdp tuki vasemmistoliittoa ja kokoomus äänesti tyhjää.

Näin haluttiin ilmeisesti näpäyttää etenkin vihreitä, joiden sanailu sekä demarien että kokoomuksen kanssa oli kuumentanut tunteita jo edelliskokouksessa.

Ratkaisevassa toisessa äänestyksessä sinipuna kokosi taas voimansa ja löi vasemmistoliiton ehdotuksen äänin 40-10. Nyt tyhjää äänestivät puolestaan keskiryhmät.

Vasemmistoliiton ehdotus poikkesi hyväksytystä lähinnä kahdessa kohtaa. Puolue vastusti ns. sopimusohjauksen käyttöönottoa. Se olisi lisäksi halunnut säilyttää elinkeinoasiat edelleen ykköskaupunginjohtajalla ja perustaa uuden apulaiskaupunginjohtajan viran hoitamaan mieluummin sosiaali- ja terveysasioita.

Keskiryhmien ehdotuksessa uusia apulaiskaupunginjohtajia olisi ollut kaksi. Toinen olisi ottanut elinkeinoasiat, toinen opetuksen ja kulttuuriasiat.

Keskiryhmät olivat nyt jo luopuneet osasta aiemmin ajamiaan tavoitteita, kuten demarien karsastamasta tilaaja-tuottaja-mallista.

Tällä kertaa vastakkain vihreät ja Kanerva

Valtuustokeskustelussa tuotiin esiin hyvin vähän uutta. Keskiryhmien mielestä kokoomus oli pannut puumerkkinsä demarien paperiin vain saadakseen vastineeksi seuraavan kaupunginjohtajan paikan.

Lopputuloksena esimerkiksi uuden apulaiskaupunginjohtajan työnkuvasta tulisi heidän mielestään mielivaltainen. Opetuksen ja elinkeinopolitiikan hoito ei luontuisi samalta ihmiseltä.

Arvostelua herätti myös se, että kauaskantoinen ratkaisu lyötiin lukkoon juuri ennen kunnallisvaaleja vain yhden äänen enemmistöllä.

Tarkkaan ottaen takana ei ollut edes noita 35 ääntä, sillä demarien valtuustoryhmästä neljä edustajaa oli vastustanut ratkaisua. Puolueen tiukka kuri takasi kuitenkin läpimenon.

Kokoomuksen ja demarien edustajat torjuivat arvostelun. Aivan viime metreillä sivuttiin jopa valtakunnanpolitiikkaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuunneltuaan aikansa lähinnä vihreiden Katri Sarlundin läksytystä kokoomuksen Ilkka Kanerva kipusi pönttöön ja piti puolustuspuheen keskinäisille sopimuksille.

- Poliittinen kulttuuri perustuu paitsi poliittisiin voimasuhteisiin myös poliittisiin yhteistyösuhteisiin, hän huomautti.

Hän ihmetteli, mitä moralisoimista puolueiden keskinäisissä sopimuksissa on. Myöhemmin hän ryhtyi puolustamaan myös poliittisia virkanimityksiä.

- Jos jollakulla ihmisellä on yhteiskunnallinen tausta ja yhteiskunnallista näkemystä, hän ei muka voi olla pätevä, vaan ainoastaan sopiva. Olen tästä jyrkästi eri mieltä, Kanerva sanoi.

Hän intoutui myös yksipuoliseen vetoon ja lupasi sata euroa Sarlundin vaalikassaan, jolleivät kokoomus ja Sdp ole Turun suurimmat puolueet myös vaalien jälkeen.

Kanervalle vastasi puolestaan vihreiden Janina Andersson , jonka mielestä periturkulainen "diilien teko" oli leviämässä myös valtakunnan politiikkaan. Hän viittasi erikseen Suomen Pankin johtajakysymykseen.

Tässä vaiheessa kuultiin Olavi Mäenpään (sks) välihuuto:

- Mennään pummilla bussilla.