Uutiset

Kokoomuksen
oma järjestöväki
pilasi lupaavan puheenjohtajapaneelin

TS/Compic<br />Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat, muun muassa Marjo Matikainen-Kallström ja Jyrki Katainen jalkautuivat Espoossa vaihtamaan kuulumisia torikansan kanssa.
TS/Compic
Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat, muun muassa Marjo Matikainen-Kallström ja Jyrki Katainen jalkautuivat Espoossa vaihtamaan kuulumisia torikansan kanssa.

ALBERTO CLARAMUNT

Korkean profiilin esittein mainostettu kokoomuksen ensimmäinen puheenjohtajapaneeli haalistui lopulta sanahelinäksi Espoon Tapiola-salissa. Tällä kertaa syynä ei ollut ehdokkaiden poliittinen liturgia vaan yleisökysymykset, jotka menivät täysin sivuun politiikan asiakysymyksistä. Järjestöväki ei piitannut laisinkaan paneelin puheenjohtajan, Helsingin Sanomien päätoimittajan Janne Virkkusen , toivomuksesta, että yleisökysymykset koskettaisivat sen hetkistä teemaa.

Virkkunen pääsi aloittamaan paneelin mielenkiintoisella verokysymyksellä. Keskustelu katkesi kuitenkin yleisökysymykseen. Ilmeisesti Martin Saarikankaan tukija halusi tiedustella ehdokkailta, kuinka suuria organisaatioita he ovat johtaneet ja kuinka hyvät suhteet heillä on Venäjälle. Saarikankaallahan on tunnetusti hyvät suhteet Venäjälle, eikä hän isojen organisaatioiden johtajanakaan kalpene muiden ehdokkaiden edessä.

Virkkunen olisi aivan hyvin voinut lopettaa yleisökysymykset alkuunsa. Nyt panelisteilta ei ehditty kysyä edes Elinkeinoelämän Valtuuskunnan toimitusjohtajan Risto E.J. Penttilän esille nostamaa kysymystä presidentti Tarja Halosen tavasta johtaa ulkopolitiikkaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Saimme sen sijaan kuulla, että Saarikankaan huvilalla ovat käyneet suurin piirtein kaikki Venäjän nokkamiehet. Nämä tiedot olivat relevantteja ehkä Neuvostoliiton aikaan, mutta eivät 2000-luvun kokoomuskisassa.

Matikainen tasapaksu

Paneelissa olivat mukana kokoomuksen puheenjohtajakisaan ilmoittautuneet Jyrki Katainen , Marjo Matikainen-Kallström , Martin Saarikangas, Kimmo Sasi ja Jari Vilén.

Erityisesti gallup-kuningatar Matikaiseen kohdistui suuri mielenkiinto, koska vankan kansansuosion vastapainona on ollut epäily hänen poliittisesta osaamisestaan. Matikainen ei epäonnistunut, mutta ei säväyttänytkään. Jos kiertue jatkuu Matikaisen kohdalta samalla tavalla, hänen osakkeensa ovat heikkenemään päin.

Kärkevimmin nykyistä hallitusta arvosteli Sasi, joka leimasi sen vanhoilliseksi - vain rahojen jakamiseen keskittyväksi 1970-luvun koalitioksi. Rohkeuden puutteesta hallitusta syyttivät myös Katainen ja Vilén. Tämä kolmikko oli ehdokasviisikosta parhaimmassa vedossa.

Verotuksen osalta Katainen, Sasi ja Saarikangas olisivat valmiit pudottamaan ylimmän marginaaliveroasteen 50:een. Vilén ei lähtenyt numeroleikkiin ja Matikainen sanoi, että verotuksessa ratkaisee kokonaisuus.

Sasilta ja Kataiselta pientä kritiikkiä

Paneelia ennen puheenjohtajaehdokkaat esittäytyivät toritapahtumassa, johon osallistui parhaimmillaan satakunta ihmistä. Katainen ja Sasi kommentoivat lyhyesti Penttilän esiin nostamaa kritiikkiä Halosesta.

Sasin mukaan presidentti voi aivan hyvin osallistua globalisaatioprojekteihin. Varsinainen ongelma on ulkopolitiikan kaksipäisyys EU-aikana.

- Pitkällä aikavälillä presidentin ulkopoliittisia valtaoikeuksia pitää supistaa tai ne voidaan poistaa kokonaan, Sasi sanoi.

Katainen ei ymmärtänyt Penttilän kritiikin rajuutta, mutta toivoi presidentiltä aktiivisempaa osallistumista kotimaassa käytävään ulko- ja turvallisuuspoliittiseen keskusteluun.