Uutiset

Mietoinen ei nieletutkimusaseman alasajoa

TS/Timo Jerkku<br />Tutkimusapulainen Arto Mikkola punnitsi ja pussitti Mietoisten tutkimusasemalla maanantaina siemeniä toimitettavaksi maan muille tutkimuspaikoille.
TS/Timo Jerkku
Tutkimusapulainen Arto Mikkola punnitsi ja pussitti Mietoisten tutkimusasemalla maanantaina siemeniä toimitettavaksi maan muille tutkimuspaikoille.

TIINA KALPA

Mietoisissa ei ole lyöty hanskoja tiskiin, vaan taistelu tutkimusaseman puolesta jatkuu edelleen. Kunnan, tutkimusaseman ja maakuntahallituksen johtajat aikovat nyt pikaisesti, vielä kerran, marssia Helsinkiin, ja vedota maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojaan (kesk) Mietoisten tutkimusaseman säilyttämiseksi nykyisellään.

- Maakunnan tahtotila on varsin selkeä. Tätä tutkimusasemaa tarvitaan ja sen puolesta pitää taistella. Etenkin suorakylvöstä saatavat tulokset ovat nyt arvokkaita, korostetaanhan Saaristomeren suojeluohjelmassakin maatalouden ravinnekuormituksen vähentämisen tärkeyttä, totesi kunnan ja tutkimusaseman murheita Mietoisissa maanantaina kuullut maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok).

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen, MTT:n, johtokunta päätti viime vuoden lopulla, että Mietoisten tutkimusasema muutetaan ensi vuoden alusta koepaikaksi. Tämän vuoden asema toimisi entisellään, mutta vuodenvaihteessa henkilöstön määrä supistuisi seitsemästä kolmeen. Sekä lajike- että viljelytekniset kokeet vähenisivät merkittävästi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

MTT:n ylijohtajan, professori Erkki Kemppaisen mukaan päätös on pitävä ja vahva.

- Ei sitä hevin enää muuteta. Yt-neuvottelutkin on jo käyty, ja henkilöstö on voinut ilmoittaa kiinnostuksensa koepaikan virkoihin, hän sanoi.

Lisäselvityksiä kumppaneilta

Mietoisten kunnanisät näkevät asian kuitenkin yhä toisin.

- Ministeri ei vielä ole tehnyt asiassa lopullista päätöstään, vaan hän on luvannut sen lähiaikoina. Vielä kuukausi sitten hän pyysi meiltä lisäselvityksiä muun muassa aseman yhteistyökumppaneista, ja nyt meillä niitä on, totesi Mietoisten kunnanhallituksen puheenjohtaja Risto Piilinen .

Tutkimusaseman puolesta kannanoton kunnalle ovat nyt antaneet Kemira GrowHow Oy, Ravintoraisio Oy sekä Lounais-Suomen ympäristökeskus.

Alunperin, vielä viime vuoden juhannuksen tietämissä, MTT:n johtokunnan tavoitteena oli lakkauttaa Mietoisten aseman toiminta kokonaan. Johtokunta kuitenkin tarkisti linjaustaan ministerin puututtua asiaan.

- Jos Mietoisissa kolme ihmistä menettää työpaikkansa, on vaikutus sama, kuin jos Helsingissä kävelemään laitetaan 3 000 ihmistä, kuvasi Piilinen MTT:n päätöksen työllisyysvaikutusta.

- Kunnan, Raisio Chemicalsin ja Mycoscin jälkeen tutkimusasema on tällä hetkellä Mietoisten neljänneksi suurin työllistäjä, muistutti myös kunnanjohtaja Marja Kärkkäinen.

Lounais-Suomen tutkimusasemalla on Mietoisten Saaren kartanon mailla viljeltynä 60 peltohehtaaria. Tutkimuksen kohteena ovat vilja- ja öljykasvit, herne, eräät erikoiskasvit kuten pellava sekä nurmikasvit.

Asemalla tehdään sekä lajikekokeita että viljelyteknisiä kokeita, jotka sisältävät muokkauksen, lannoituksen, kylvön, kalkituksen, kasvinsuojelun ja sadon korjuun.

- Tärkeä juuri nyt on muun muassa suorakylvötutkimus, josta viljelijät ovat olleet todella kiinnostuneita. Syysviljan osalta suorakylvö on osoittautunut hyväksi, mutta kevätviljan suorakylvössä on vielä joitakin ongelmia, jotka vaativat lisää selvityksiä, tutkimusaseman johtaja Yrjö Salo kertoi.

Ensi vuosi avoinna

Tänä keväänä ja kesänä töitä asemalla tehdään vielä edellisvuosien malliin, mutta mitä pelloille tapahtuu ensi vuonna, se on Salon mukaan vielä täysin avoinna.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Jos tämä olisi tavallinen maatila, koepaikalle suunniteltu kolmen hengen työpanos riittäisi hyvin. Mutta koska täällä tehdään tutkimusta, koeruutuja, vaatii se tavallista viljelyä paljon enemmän työtä.

Tällä hetkellä tutkimusasemalla työskentelee johtajan lisäksi yksi tutkija, kaksi tutkimusmestaria sekä kolme koeapulaista.

- Yt-neuvottelujen mukaan miehitys olisi sitten jatkossa kaksi kenttämestaria sekä vanhempi tutkija, joka työskentelisi Mietoisissa kasvukauden mutta muulloin Jokioisilla.