Uutiset

Kemiön kolumbialainen voi
anoa jatkoa oleskelulupaan

PÄIVI OJANPERÄ

Kemiön metsissä kolme kuukautta piileskelleen kolumbialaismiehen kohtalo ratkennee tällä viikolla. Viime viikolla kiinni otettu 28-vuotias mies on ollut poliisikuulustelujen jälkeen entisen työnantajansa luona Kemiössä.

Miehellä on säännöllinen ilmoittautumisvelvollisuus Kemiön poliisille.

Ylikomisario Leif Lindström Kemiön poliisista sanoo, että tällä viikolla selviää, miten asiassa edetään.

- Ilman oleskelulupaa maassa ei voi olla, Lindström sanoo.

Nyt Lindströmin mukaan pohditaan, määrätäänkö mies maksamaan sakkoja siltä ajalta, kun hän ollut Suomessa ilman voimassaolevaa oleskelulupaa.

Mies voi anoa normaalin käytännön mukaan jatkolupaa oleskelulleen.

Kolumbialaismies työskenteli vuoden verran Kemiön Venekeskus Oy:ssä, jonka toimitusjohtaja on syntyjään kolumbialainen. 28-vuotias pakeni metsään tammikuun lopussa, kun hänen oli määrä palata kotimaahansa. Miehen oleskelulupa olisi umpeutunut vasta 20. helmikuuta, mutta hän ei halunnut lähteä takaisin Kolumbiaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mies murtautui useisiin mökkeihin

Mies murtautui liki kymmeneen kesämökkiin ja käytti niitä majapaikkanaan. Hän nukkui mökeissä ja laittoi niissä ruokaa, muttei poliisin mukaan varastanut omaisuutta. Mökit sijaitsevat Strömman seudulla kilometrin säteellä toisistaan.

Ulkomaalaisviraston maahanmuuttolinjan johtaja Heikki Taskinen kertoo, että metsiin karanneen kohtalo on pitkälti paikallispoliisin käsissä.

- Jos poliisi katsoo, että hän on rikkonut ulkomaalaislakia, mies voidaan määrätä maksamaan sakkoa. Lupa-asiat täytyy toki olla myös kunnossa. Jos anotaan jatkolupaa, on katsottava, onko perusteita vai ei, Taskinen sanoo.

Oleskeluluvat tapauskohtaisesti

Taskisen mukaan kaikki oleskeluluvat päätetään tapauskohtaisesti. Ratkaisevia ovat ainakin työ- ja perhesuhteet.

Kolumbialaismiehen tapauksessa Taskisen mukaan ratkaisevalta tuntuu se, voiko mies jatkaa entisen työnantajansa palveluksessa.

Turvapaikkaa voi Taskisen mukaan hakea Suomesta periaatteessa kuka tahansa.

- Joka hakemuksen kohdalla mietitään perusteet yksilökohtaisesti. On toki maita, joihin ei missään tapauksessa palauteta.

- Turvapaikka on kuitenkin aika epänormaali maahanjääntitapa, Taskinen huomauttaa.

Jos luvat eivät järjesty, mutta henkilö haluaisi jäädä Suomeen, äärimmäisenä keinona on henkilön poistaminen maasta.

- Mutta se on pitkä prosessi, Taskinen toteaa.