Talous

Keskustelu pankkimaksuista muutti maksukäyttäytymistä

Eläkeläisjärjestöjen viime syksynä aloittama keskustelu pankkien palvelumaksuista on selvästi muuttanut ikäihmisten, mutta myös muiden kansalaisten maksukäyttäytymistä.

Suomen Pankkiyhdistyksen huhtikuun alussa tekemän haastattelututkimuksen mukaan pankin tiskillä maksaa laskunsa enää viisi prosenttia suomalaisista. Puoli vuotta sitten osuus oli kahdeksan prosenttia.

Erityisen selvää vähennys on ollut 65-74-vuotiaiden ryhmässä. Heistä enää 12 prosenttia käy maksamassa laskunsa pankin tiskillä, kun puoli vuotta sitten osuus oli 24 prosenttia. Palvelujen hinnoittelu vaihtelee eri pankeissa, mutta tiskillä maksaminen on yleensä kallein tapa hoitaa laskut.

Pankkiyhdistys seuraa maksutapojen kehitystä puolivuosittain. Kyselyä varten haastatellaan 1 500 suomalaista.

Tätä ennen vanhin kyselyyn otettu ikäluokka on ollut 65-74-vuotiaat, mutta nyt ensi kertaa haastateltiin myös yli 74-vuotiaita kansalaisia.

Nyt tehdyn kyselyn mukaan 45 prosenttia yli 74-vuotiasta maksaa laskunsa yleisimmin suoraveloituksella ja 25 prosenttia käyttää maksupalvelua. 12 prosenttia eli sama määrä kuin 65-74-vuotiaistakin maksaa laskunsa yleensä pankin tiskillä ja neljä prosenttia käyttää internettiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koko väestöllä yleisin laskunmaksutapa oli huhtikuussa internetin kautta maksaminen, jota käyttää nyt jo 57 prosenttia kaikista suomalaisista. Internetin käyttö on jatkuvasti lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä.

Valtakunnallisten eläkeläisjärjestöjen neuvottelukunta VENK ja Suomen Pankkiyhdistys aloittivat maaliskuussa pankkimaksuista neuvottelut, joiden tuloksena on nyt saatu valmiiksi erityinen ikäihmisille tarkoitettu opas maksupalvelujen käytöstä.

- Tarkoitus on opastaa käyttämään maksutapoja, jotka ovat pankin tiskiltä maksamista edullisempia, eivätkä edellytä teknistä osaamista tai laitteita, Pankkiyhdistyksen johtaja Kaija Erjanti sanoi järjestöjen tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Esitettä tulee jakoon pankkien konttoreihin toukokuun puolivälissä.