Uutiset

Euroopan unioni lieventää Kyproksen turkkilaisosan eristystä

LK/AFP<br />Kyproksen <p>ulkoministeri <p>George Iacovou <p>selvitteli maansa <p>kantoja Luxemburgin <p>kokouksessa.
LK/AFP
Kyproksen

ulkoministeri

George Iacovou

selvitteli maansa

kantoja Luxemburgin

kokouksessa.

Kyproksen kahtiajaon säilymiseen syvästi pettynyt EU lieventää saaren turkkilaisosan eristystä. Viikonvaihteen kansanäänestyksessä turkkilainen pohjoisosa kannatti selvästi kahtiajaon lopettamista, ja kannatus palkitaan nyt helpottamalla erityisesti taloudellista yhteistyötä.

Asiantuntijoiden mukaan äänestystulos lisää myös EU:n paineita aloittaa jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa.

Luxemburgissa maanantaina alkaneessa EU:n ulkoministerikokouksessa tunnelmat olivat selvästi pettyneet siihen, että kreikkalainen eteläosa kaatoi saaren liittymisen yhtenäisenä unioniin toukokuun alussa.

Kokous suosittelee, että turkkilaiselle osalle etukäteen korvamerkitty noin 260 miljoonan euron tukipaketti pannaan toimeen saaren sulautumisen kaatumisesta huolimatta.

Tarkemmat jatkotoimet tulevat keskiviikkona käsittelyyn EU:n jäsenmaiden pysyvien edustajien kokouksessa Coreperissa. Sieltä saadut tulokset hyväksytään lopullisesti torstaina Luxemburgissa EU:n oikeus- ja sisäministereiden tapaamisessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maaraja muttei EU:n ulkoraja

Kahtiajaon säilymisen takia EU joutuu aivan viime hetkillä hiomaan, miten laajentumissäännöksiä sovelletaan Kyproksen osalta. Koska vuoden 1974 miehityksen jakamaa pohjoisosaa ei ole tunnustettu, saari periaatteessa liittyy unioniin kokonaisena. Liittymissäännökset voidaan kuitenkin kohdentaa vain saarta jakavan vihreän linjan eteläpuoliseen kreikkalaiseen osaan.

Käytännössä vihreä linja jouduttaneen jatkossa tulkitsemaan EU:n maarajaksi, mutta ei juridisessa mielessä unionin ulkorajaksi.

Keskiviikon Coreper-kokouksessa turkkilaisosan liittymishalu palkittaneen eritoten taloudellisesti.

Rajan ylittävää tavaravalikoimaa laajennetaan. Tällä haavaa vain sitrushedelmiä saa tuoda turkkilaisesta osasta.

Nyt tavaranvaihtoon sallittaneen muun muassa maatalous-, kaivos- ja kalatuotteet. Myös ihmisten liikkumista aiotaan helpottaa.

Pohjoisosan kannatus kahtiajaon lopettamiselle lisää EU:n painetta avata jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa.

EU sopuun Venäjä-sopimuksesta

EU:n ulkoministerit pääsivät yksimielisyyteen yksityiskohdista, joita tarjotaan Venäjän hyväksyttäväksi PCA-sopimukseen. Tiistaina Luxemburgissa neuvoteltavassa sopimuksessa on määrä vakauttaa Euroopan unioniin liittyvien kymmenen maan ja Venäjän väliset talous- ja muut suhteet.

Ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki (kesk) kertoi Luxemburgissa maanantai-iltana, että avoinna olevista asioista löytyi sopu EU:n ulkoministereiden kokouksessa. Tarkempia sisältöjä hän ei halunnut paljastaa, koska sovun lopputulos tarjoillaan venäläisille neuvottelijoille tiistaisessa EU:n ja Venäjän yhteistyöneuvoston kokouksessa.