Uutiset

Mammografia-
tutkimuksista
turhiin hoitoihin

Norjalaistutkijat uskovat, että sadat norjalaisnaiset saavat vuosittain turhan takia rintasyöpähoitoa. Naisilla on mammografiassa todettu kasvaimia, joita hoidetaan syöpäkasvaimina, vaikka ne ovatkin täysin vaarattomia eivätkä aiheuttaisi naisille mitään haittaa koko elinaikana.

Ruotsalaislehti Svenska Dagbladet kertoi maanantaina tutkimuksesta ja laski, että Ruotsissa hoidetaan vuosittain tuhatkunta tapausta, jotka eivät tosiasiassa vaatisi rankkoja syöpähoitoja leikkauksien, solumyrkkyjen ja sädehoitojen muodossa.

Tutkijat ovat jo aiemmin sanoneet, että laajat mammografiatutkimukset voivat johtaa myös turhiin hoitoihin. Tämä johtuu useimmin siitä, että kasvaimet voivat olla hyvinkin erilaisia: osa niistä on hyvänlaatuisia eikä aiheuta juurikaan oireita, kun taas osa voi olla hyvinkin ärhäkkää laatua.

- Ylivarovainen taudinmääritys ja siitä johtuvat turhat hoidot aiheuttavat itse asiassa kaikkein eniten vahinkoa mammografiatoiminnassa, sanoo kiistelty tanskalaistutkija Peter Götzsche , joka työskentelee Nordiska Cochrane -keskuksessa Kööpenhaminassa. Hän paheksuu sitä, että asiasta ei kerrota niille miljoonille naisille, joita asia koskettaa.