Uutiset

Viljelijän tiedonsaanti
vaarassa heikentyä

HARRI KAVÉN

Viljelijöiden etujärjestön MTK:n Varsinais-Suomen liitossa on seurattu närkästyneinä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen johtokunnan toimia Mietoisten tutkimusaseman tapauksessa.

- Tutkimuskeskuksen linja on painottunut liikaa tieteelliseen tutkimukseen ja kansainvälistymiseen. Näyttää siltä kuin toiminnalla ei enää olisi mitään tekemistä maanviljelyn kanssa, tuottajaliiton toiminnanjohtaja Paavo Myllymäki sanoo.

Hänen mukaansa Mietoisten tutkimusasemalla on pitkään ollut suuri merkitys viljelijöille, kun asemalta on saatu tutkimuksista nopeasti käytäntöön soveltuvaa tietoa ja ymmärrettäviä yhteenvetoja.

- Maakunnan viljelijät ovat tottuneet jo suoraan tutkimusasemalta kysymään tuoretta tutkimustietoa. Tulevaisuudessa tämän neuvonnallisen roolin ylläpito on suuri haaste koepaikalle ja myös tutkimuskeskuksen väelle Jokioisissa, Myllymäki toteaa.

Hän arvioi, että tutkimuskeskuksen johtokunta olisi ensi vuonna voimaan tulevaa toimintasuunnitelmaa hyväksyessään voinut päätyä parempaankin ratkaisuun.

- Alueellisten asemien supistamisesta saatavat säästöt ovat olemattomat, säästöjen nimissä olisi voitu tarkastella myös tutkimuskeskuksen Jokioisissa sijaitsevia tukipalveluita.

- Kun asiaa selvittämään oli palkattu henkilö, olisi selvitykselle luullut löytyvän muutakin käyttöä kuin se johtopäätösten halveeraaminen, Myllymäki viittaa selvitysmies Tuomas Kuhmosen raporttiin, jossa tutkimusaseman toimintoja esitettiin supistusten sijaan laajennettaviksi.