Uutiset

Tutkimusaseman lähtö
vie kartanon myyntiin

HARRI KAVÉN

Mietoisten tutkimusaseman raju saneeraus pakottaa valtion Senaatti-kiinteistöt myymään Saaren kartanon päärakennuksen sekä sen pihapiirin rakennukset.

- Senaatin tehtävä on palvella valtion tarpeita eli tässä tapauksessa vuokrata rakennuksia tutkimusaseman käyttöön. Jos tätä tehtävää ei ole, pyrimme luopumaan rakennuksista eli myymään ne, Senaatti-kiinteistöjen Etelä-Suomen alueen Turun paikallisjohtaja Olavi Hiekka sanoo.

Hän huomauttaa, että tilanne ei vielä ole täysin varmistunut. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus on ilmoittanut, että rakennukset ovat koepaikaksi supistuvan tutkimusaseman käytössä vielä vuodenvaihteeseen asti.

Ensi vuonna koepaikan käyttöön jää kartanon monista rakennuksista tiettävästi vain laboratoriotiloina palveleva vanha navetta, kuivuri sekä kalustohalli.

Tutkimusaseman toimistokäytössä ollut kartanon päärakennus on vuodelta 1779. Sen bruttoala on 584 neliömetriä. Asuinkäytössä olevat piharakennukset ovat myös 1700-luvun lopulla rakennettuja, niissä on kummassakin noin 130 neliötä.

Arvokas suojelukohde

Päärakennus ja sitä ympäröivä kartanomiljöö on määritelty arvokkaaksi suojelukohteeksi. Laajalla puistomaisella alueella on runsaasti pienempiä eri ikäisiä rakennuksia; puistoon liittyy rauhoitettu tammimetsikkö. Alueella sijaitsee myös tätä nykyä metsähallitukselle vuokrattu luontotupa.

Senaatin kiinteistöpäällikkö Jorma Seppänen arvioi, että päärakennus ja sitä ympäröivät rakennukset ovat hyvässä kunnossa. Niiden ulkomaalaus uusittiin viime kesänä.