Uutiset

Ruohikkopalo uhkaa, vaikkei varoitusta
olisi annettu

MARJA MYLLYLUOMA

Vahdon Ojankulmalla kärähti maanantaina aamupäivällä neljänsadan neliömetrin pläntti ruohikkoa. Aamupäivästä alkaen paloi maastoa myös Loimaan kunnassa ja saman päivän iltapäivällä vielä ainakin Piikkiön Toivonlinnassa. Iltaseitsemältä kärähti vielä Uudenkaupungin Käätyjärven maastossa 100 neliömetrin alue.

Sekä Vahdolla, Piikkiössä että Uudessakaupungissa vältyttiin pahemmilta tuhoilta. Vahdon palossa pihapiirin rakennukset olivat kuitenkin vaarassa, samoin läheinen metsä.

Maanomistajan mukaan naapurissa oli poltettu roskia sunnuntaina. Vahdon yksikkö onnistui taltuttamaan tulen yksinään.

Piikkiön tapauksessa tuuli metsään päin, eikä siellä puolen ole rakennuksia. Mutta maasto näytti kuivan luontonsa, kun metalliverstaan laikkaleikkurista karannut kipinä lähti liikkeelle. Taannoisten sateiden vaikutus oli enää muisto vain. Asukkaalla oli täysi työ hänen pidellessään puutarhaletkun avulla tulta aisoissa Kaarinan ja Piikkiön palokuntien tuloon asti.

Roskien poltosta alkunsa saanut tulipalo tuhosi vanhan navettarakennuksen lähes tykkänään Someron Terttilässä myöhään maanantai-iltana. Kun sammutusjoukot Somerosta, Salosta ja Kiikalasta tulivat noin kello 22.00 paikalle, rakennus paloi suurena roihuna. Palo ei levinnyt kuitenkaan muihin lähistön rakennuksiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Varoitusta harkitaan laajemmalle

Maastopalot kertovat omaa kieltään kevään oikullisuudesta. Ilmatieteen laitoksen tuoreimmat indeksit ja ennusteet olivat antaneet ymmärtää, että Varsinais-Suomessa on sateiden jäljiltä turvallisen kosteaa. Niinpä maanantaisesta ruohikkopalovaaraa määrittelevästä kartasta Varsinais-Suomi puuttui. Muut eteläiset maakuntamme oli varustettu palovaaraa merkitsevällä liekinkuvalla.

- Hyvä tietää, totesi ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Ilkka Juga kuultuaan Varsinais-Suomen paloista.

- Täytyy harkita varoituksen ulottamista Varsinais-Suomeenkin.

Ilmatieteen laitos päivittää varoituksensa päivittäin. Maaperän kosteustilanteesta kertova indeksi lasketaan kahdesti vuorokaudessa. Indeksiin mitataan sademäärät, lämpötilat, kosteudet ja tuulet. Indeksilukemat eivät kuitenkaan tahdo pysyä perässä, kun kevätaurinko porottaa lounaisrinteelle ja kuivattaa kamaran hetkessä.

Palo voi päästä reippaaseen vauhtiin ruohikon kätkössä, vaikka pinta olisi hyvinkin märkä. Sitä paitsi kostean näköisen nurmikon alla piilee yleensä rutikuivaa vanhaa kasvustoa. Yhtälö on hämännyt yhden ja toisen innokkaan pihanlaittajan ikävin seurauksin.

Ilmatieteilijä kaipaa paloviranomaisen tulkintaa pelastuslaista. Laki ei kiellä tekemästä tulta ruohikkopalovaroituksen ollessa voimassa.

Sen sijaan metsäpalovaaran aikainen tulentekokielto on pykälissä selkeästi mainittu.

Omassa elämässään Juga on ottanut sen asenteen, ettei kannata käsitellä mitään tulta ruohikkopalovaroituksen aikana. Samoilla linjoilla on palomestari Timo Saarinen Turusta.

- Jos ruohikkopalon vaaraa on, kannattaa odottaa ensimmäistä sadetta ja ruveta risunpolttoon vasta sitten.