Talous

Pankit palkitsevat hyviä asiakkaitaan jopa alle 0,50 lainamarginaalein

MARIA SILANDER

Rahoitustarkastuksen nuhtelut asuntolainojen korkomarginaalien pienuudesta eivät ole vaikuttaneet asuntolainatarjouksiin, vaan pankit kilpailevat asiakkaista yhä edullisemmin lainatarjouksin. Lainan marginaali eli asiakkaan maksaman koron ja markkinakoron erotus on laskenut eräillä asiakasryhmillä jo alle 0,50 prosentin.

Korkomarginaalit lähtivät laskuun maaliskuussa, kun julkisuuteen tuli Nordean asuntolainatarjous Nokian eräille työntekijäryhmille. Nordea tarjosi Nokian optio-ohjelmissa oleville työntekijöille asuntolainaa 0,45 prosentin marginaalilla. Lainatarjoukseen oli sidottu velvoite optioiden hoidon ja kaikkien pankkipalveluiden siirtämisestä Nordealle.

Helsingin Sanomien uutisoitua Nordean laina-alen alkoivat muutkin vaatia korkomarginaalien laskua. Vastaiskuun kävi muun muassa Sampo, joka teki Nokian optio-ohjelmassa oleville asiakkailleen vastatarjouksen. Lisäksi Sammolla on vetämässä tarjous, jossa uusille asuntolaina-asiakkaille annetaan lainaa kolme ensimmäistä kuukautta puolitetulla marginaalilla. Hyvillä asiakkailla marginaali on tällöin 0,3-0,4 prosentissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nordealla on myös muita yritys- tai ammattiryhmäkohtaisia lainatarjouksia.

- Vähintäänkin kohderyhmäkohtaisia irtiottoja on nähty alkuvuodesta, tiivistää Pekka Sarvi-Peräkylä Osuuspankkikeskuksesta.

Palvelumaksut mukana paketissa

Osuuspankkiryhmä on ollut mukana lainakilvassa tarkistamalla raha-asiansa osuuspankkiin keskittäneiden asiakkaiden korkomarginaaleja. Yleisimmin Turun Seudun Osuuspankin lainamarginaalit liikkuvat 0,7-1,0 prosentissa.

- Yksittäisissä tapauksissa, jos pankin palvelujen käyttö on suurta, voidaan korkoa tarkistaa tästäkin, sanoo toimitusjohtaja Risto Korpela .

Pääkilpailijaa korkeampaa marginaalia kompensoivat asiakkaille maksettavat bonukset.

Ålandsbankenissa ei ole lähdetty hurjimpaan korkokilpaan mukaan. Kohtuullisen kokoisten, vähäriskisten asuntolainojen marginaalit liikkuvat 0,6-0,7 prosentissa.

Liedon Säästöpankissa uusien asuntolainojen korkomarginaali liikkuu pääasiassa 0,8 ja 1,2 prosentin välillä. Pankki kisaa toimitusjohtaja Jussi Hakalan mukaan korkomarginaalien ohella palvelumaksujen edullisuudella.

"Ei enää alaspäin"

Osuuspankkikeskuksen Sarvi-Peräkylän mukaan asuntolainojen keskimääräinen korkomarginaali liikkuu 0,75-0,80 prosentissa. Vielä viime syksynä keskiarvo oli lähempänä yhden prosentin marginaalia.

- Pankkisektorilla on ylitarjontaa, ja se tulee ilmi tätä kautta, luonnehtii Nordean Turun aluejohtaja Martti Oksa .

Nordea laskeskelee saaneensa Nokia-tarjouksen ansiosta "useita tuhansia asiakkaita". Pankkien markkinaosuuksiin ei uusimman lainatarjouspyrähdyksen silti uskota juurikaan vaikuttaneen - ainakaan vielä. Vuoden takaisen markkinaosuustilaston mukaan Osuuspankki on asuntolainamarkkinoiden johtaja lähes 35 prosentilla. Nordea on reilun prosenttiyksikön päässä.

Vaikka kilpailu uusista asiakkaista ei näytä hiljenemisen merkkejä, pankinjohtajat vakuuttavat yhteen ääneen, että tämän alemmas asuntolainojen korkomarginaaleissa ei voida mennä.

- Ei kenelläkään ole pitkällä aikavälillä varaa näin alhaisiin tarjouksiin kuin mitä nyt alimmillaan on nähty, arvioi Sarvi-Peräkylä.

Samaa tosin vakuuteltiin jo viime syksynä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Oksa ei usko, että Ratan varoittelu tuo ainakaan vielä merkittävää muutosta lainakilpailuun.

- Hyvä kuitenkin, että heristetään sormea: se estää jossakin määrin ylilyöntejä, sitä että takaisinmaksukykyä jätettäisiin huomioimatta, Oksa sanoo.

- Mutta vapaassa markkinataloudessa kilpailu määrittelee hinnat.