Talous

Maailmanpankki vaatii
tiukkaa budjettikuria

MATTI HOVISEPPÄ Maailmanpankki patistaa Euroopan unioniin vappuna liittyviä entisiä sosialistisia maita tervehdyttämään julkista talouttaan ja kiihdyttämään valtionyhtiöiden yksityistämisprosessia.

Maailmanpankin tuoreessa raportissa annetaan kuitenkin myös kiitosta kahdeksalle siirtymätalousvaltiolle johdonmukaisesta pyrkimyksestä hilata talouskasvuaan lähivuosina suotuisalle tasolle.

Pankin mukaan ripeimpään kasvuun yltävät parina, kolmena vuotena Puola, Slovakia ja Liettua, jotka saavuttavat 4-6 prosentin vauhdin.

Laiskimmin talous tulee elpymään Tshekissä ja Sloveniassa, joissa jäädään noin kahden prosentin talouskasvuun.

- Hedelmälliset vientinäkymät saattavat kohottaa Puolan talouskasvun kuluvana vuonna jopa viiteen prosenttiin, maailmanpankin raportissa todetaan.

Pankki kiinnittää kuitenkin huomiota itäisen Keski-Euroopan ydinvaltion suureen budjettialijäämään, joka saattaa ylittää tänä vuonna jo kahdeksan prosentin rajan bruttokansantuotteesta.

Maailmanpankki on huolissaan myös kaikissa kahdeksassa maassa vallitsevasta poliittisesta epävakaudesta, sillä se voi asettaa liian painavia kapuloita talouden rattaisiin.

Tilanne on pahin Puolassa, jossa vasemmiston vähemmistöhallituksen toimintaa ovat varjostaneet alituiset ministerivaihdokset, korruptioepäilyt ja poliittinen kiehunta parlamentissa.