Uutiset

Eläinkuljetuksiin suunnitellut parannukset kaatuivat

Luxemburg,
(STT)

EU:n yritykset parantaa eläinkuljetusten tasoa ovat kaatuneet maatalousministereiden kokouksessa Luxemburgissa. Pohja uudistuksilta meni todennäköisesti pitkäksi aikaa, sillä laajentumisen jälkeen sopua on nykyistä paljon vaikeampi löytää.

EU:n tavoitteena oli nostaa eläinsuojelun tasoa tehostamalla kuljetusten seurantaa ja määräämällä niille selkeät kesto- sekä lepoajat. Aikeena oli niin ikään määritellä, kuinka paljon eläimillä on oltava tilaa autoissa.

Kokoukseen tuotu ehdotus olisi karsinut yhtäjaksoisen kuljetuksen kestoa ja lisännyt lepoaikaa nykyisiin määräyksiin verrattuna. EU:n pohjoiset maat olivat pitkälti ehdotuksen takana. Ne olisivat kuitenkin halunneet määritellä ylärajan, jonka koko kuljetus lepoaikoineen olisi saanut kestää.

Eteläiset maat sen sijaan katsoivat, että ne tarvitsevat edelleen pitkäkestoisia eläinkuljetuksia naudoille, sioille ja lampaille. Eläinsuojelun tason noston tuomia kustannuksia ei nielty.

- Eläinsuojelullisesti tilanne on huono. Jatkossa parannukset jäävät jäsenmaiden omaan kansalliseen harkintaan, maatalousministeri Juha Korkeaoja (kesk.) sanoi.