Uutiset

MedOne ei saa päivystyksiä yksityisenä palveluntuottajana

Helsinki,
(STT)

Lääkäripalveluja tarjoava MedOne-yhtiö ei saa korkeimman hallinto-oikeuden mukaan hoitaa kuntien lääkäripäivystyksiä toimiluvalla yksityisenä palveluntuottajana. Toiminta katsotaan lääkärityövoiman vuokraukseksi, joten siitä on maksettava arvonlisäveroa.

Korkeimman hallinto-oikeuden kanta johtaa käytännön yhtenäistämiseen koko maassa. Näin sanoo osastopäällikkö Kimmo Leppo sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tähän asti Länsi- ja Itä-Suomessa kotipaikkaansa pitävät yhtiöt ovat saanet lääninhallituksilta toimiluvan ja välttäneet näin arvonlisäveron. Lepon mukaan erilaiset käytännöt ovat joutuneet siitä, että lainsäädäntö ei ole ollut kristallinkirkas ja erilaiset tulkinnat lääninhallituksissa ovat olleet mahdollisia. Nyt kauan odotettu KHO:n kanta on saatu ja se vaikuttaa myös ministeriössä vireillä oleviin lainsäädäntöhankkeisiin.

Koko maassa toimivan MedOne-yhtiön toimintamalli on etsiä paikkakuntia, joissa on kriittinen pula päivystävistä lääkäreistä, ja tehdä tarjous päivystysten hoitamisesta. Yhtiön toiminta on laajentunut ripeästi. Pelkästään Etelä-Suomen alueella yhtiön asiakkaina on jo yli 20 kuntaa tai kaupunkia.