Uutiset

Evan Penttilä: Presidentille ei sovi maailmanparannus

LEHTIKUVA
LEHTIKUVA

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan johtaja Risto E. J. Penttilä viritteli sunnuntaina haastavasti keskustelua presidentti Tarja Halosen toiminnasta ja mahdollisesta toisesta kaudesta.

Penttilä kirjoitti Helsingin Sanomissa , että Halosen pitäisi itse ryhtyä ajamaan presidentin ulkopoliittisten valtaoikeuksien karsimista. Ja jos tämä ei Haloselle käy, Penttilän mielestä olisi parasta, ettei hän pyrkisi toiselle kaudelle, vaan omistautuisi globalisaation asialleen entisenä presidenttinä.

Penttilä arvosteli rajusti Halosen "maailmanparannusta" ja epäili, ettei esimerkiksi toiminta köyhien maiden velkasaneerauksen puolesta ole omiaan lisäämään Suomen arvostusta Washingtonissa ja Moskovassa. Penttilä moittiikin, että korkean tason suhteet näihin voimakeskuksiin ovat ohuemmat kuin pitkiin aikoihin.

Kirjoituksessaan Penttilä viittaa erityisesti Halosen rooliin Kansainvälisen työjärjestön ILO:n globalisaatiokomission toisena puheenjohtajana sekä hänen kielteiseen kantaansa maamiinoihin, mikä Penttilän silmissä sopii huonosti puolustusvoimien ylipäällikölle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Penttilän mielestä uuteen perustuslakiin jäi valuvika, kun ulkopolitiikan johto jaettiin valtioneuvostolle ja presidentille. Ahtisaaren-Lipposen aikana virhe ei tullut näkyviin, "koska herrojen maailmankuva ja ulkopoliittinen ajattelutapa olivat samanlaisia".

"Penttilä katsoo ahtaasti"

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari (sd) sanoi STT:lle, että "maailmanparantamisesta hieman halveksien puhuva" Penttilä katsoo maailmaa kapeasta näkökulmasta.

- Maailman köyhyysongelmat ovat suuria tulevaisuuden kysymyksiä, jotka koskettavat myös Eurooppaa. Liian harvat suomalaiset ovat kiinnostuneita globaalisista kysymyksistä. Siksikin presidentin aktiivisuus näissä asioissa on erittäin tärkeää.

Jaakonsaari ei hyväksy myöskään väitettä, että Suomen suhteet Washingtoniin ja Moskovaan olisivat ohentuneet presidentin idealistisen maailmanparantamisen vuoksi. Kielteiseltä asia voi näyttää korkeintaan "jollakin äärettömän lyhyellä tähtäimellä jonkun silmissä".

Jaakonsaari ei näe isompia ongelmia myöskään ulkopolitiikan päätöksenteon vallanjaossa nyt, kun pääministerikin näyttää saaneen asioihin sellaisen otteen, jota hänellä ei aluksi ollut.

"Presidentin arvostelu alkanut"

Jaakonsaaren silmissä Penttilän avaus oli merkki siitä, että arki suhteessa presidenttiin on alkanut: häntä arvostellaan ja näkemyseroja tulee esiin. Jaakonsaaren mielestä keskustelu on tervetullut asia, sellainen kuuluu demokratiaan.

Penttilän näkemyksiä oudoksuivat myös kaksi muuta STT:n haastattelemaa ulkoasiainvalokunnan jäsentä Mari Kiviniemi (kesk) ja Jari Vilén (kok).

Kiviniemen mielestä presidentti voi hyvinkin olla aktiivinen myös globalisaatioasioissa ja hänen on vaikea nähdä, miten se haittaisi presidentin muuta toimintaa tai Suomen arvostusta. Uudesta perustuslaista ja ulkopolitiikan vallanjaosta ei Kiviniemen mielestä pidä vetää hätiköityjä johtopäätöksiä, vaan kerätä kokemuksia pidemmältä ajalta.

Vilén huomautti, ettei perustuslain toimivuutta pidä peilata yksittäisten henkilöiden toimintaan. Se on laadittu kestämään vuosikymmeniä.

- Tasavallan presidentti on löytänyt hyvin toimivan tasapainon uuden perustuslain mukaisten valtaoikeuksien suhteen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

"Vaihtoehtoja haetaan aidosti"

Vilén ei ymmärtänyt myöskään Penttilän tyytymättömyyttä Halosen toimintaan globaaliasioissa. Vilénin mielestä Suomen kansallisen edun kannalta on erinomainen asia, että presidentti on aktiivinen näissä asioissa.

- Presidentti ja Suomi ovat saavuttaneet aseman, jossa aidosti haetaan vaihtoehtoja globalisaation heikkouksien torjumiseksi ja vahvuuksien vahvistamiseksi.

Edellisessä hallituksessa ulkomaankauppaministerinä toiminut Vilén ei nähnyt ongelmia Suomen suhteissa Moskovaan ja Washingtoniin. Hän korosti, että Suomi on EU-maista ollut yksi aktiivisimpia korostamaan Euroopan ja Yhdysvaltojen yhteistyötä.

"Eikö Penttilä elä nykyajassa?"

Kimmo Kiljunen