Uutiset

Rajavartiolaitos etsi lieriömäistä
kohdetta Emäsalon eteläpuolella

Suomenlahden merivartiosto tutki sunnuntaina koko päivän Porvoon edustalla Emäsalon eteläpuolisia merialueita tuntemattomasta kohteesta tehdyn ilmoituksen takia. Tutkimuksia jatketaan vielä maanantainakin.

Etsinnöissä olivat mukana venepartiot Pirttisaaren ja Glosholmin merivartioasemilta sekä Suomenlahden merivartioston vartiolaiva Merikarhu. Lisäksi rajavartiolaitoksen helikopteri tutki laajempaa aluetta ilmasta.

Sunnuntai-iltaan mennessä viranomaiset eivät olleet vielä saaneet lopullista selkoa tuntemattoman kohteen alkuperästä.

- Helikopterin miehistö raportoi, että alueella oli nähty ilmasta yli sata hyljettä. Lisäksi yksi alueella oleva henkilö ilmoitti myös eräästä hyljehavainnosta, kertoi komentajakapteeni Juha Vuolle Suomenlahden merivartiostosta sunnuntai-iltana.

Tuntematonta lieriömäistä kohdetta ei hänen mukaansa voi kuitenkaan yksiselitteisesti kytkeä hylkeisiin, minkä vuoksi rajavartiolaitos jatkaa tutkimuksiaan vielä maanantaina.

- Kuulemme ihmisiä sekä varmistelemme omia havaintojamme ja merialueen valvontaviranomaisten sensoreita, Vuolle kertoi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Merivartiostolle tieto puolenpäivän jälkeen

Satunnainen paikalle osunut henkilö näki sunnuntaiaamuna kello 10:n aikaan mustan lieriömäisen kohteen nousevan merestä ja painuvan hetkisen kuluttua takaisin veden alle. Kohde oli halkaisijaltaan noin 30 senttiä.

Henkilö teki havaintonsa 200-300 metrin etäisyydeltä. Kohde oli henkilön mukaan ollut Emäsalon eteläkärjestä etelään.

Merivartiosto sai ilmoituksen kohteesta puolenpäivän jälkeen, minkä jälkeen etsinnät alueella aloitettiin. Niitä jatkettiin myöhäiseen iltaan asti.

"Tapahtumapaikka lähellä rantaa"

Myöskään komentajakapteeni Esa Perikanta Suomenlahden merivartiostosta ei aiemmin sunnuntaina osannut sanoa, minkälaatuisesta kohteesta oli kyse. Kysyttäessä sukellusveneen mahdollisuudesta Perikanta muotoili vastauksensa illansuussa:

- Sanotaan näin, että me tutkimme ilmiötä ja että tutkinta on osaltamme kesken. Nyt katsomme, onko meren pinnassa kenties jotain eläimistöä tai muuta ajelehtivaa aineistoa tai löytyykö sieltä mitään selitystä asiaan.

Rajavartiolaitos puhuu Perikannan mukaan siis toistaiseksi selvitettävästä kohteesta.

- Ja kuten kartasta näkyy, tapahtumapaikka on lähellä rantaa, hän lisäsi.

Etsintäalue useita maileja

Kohteen mahdollinen ilmenemispaikka on tarkasti määritelty, mutta rajavartiolaitos tutki myös helikopterilla laajasti sitä ympäröivän merialueen.

Sunnuntaina haravoitavina olivat Emäsalon ympäristö ja sen eteläkärkinen merialue.

- Tällaisena päivänä (sunnuntaina) helikopterilla pystyi tutkimaan useita maileja, Perikanta huomautti.

Kyseessä oli hänen mukaansa ensimmäinen tämänkaltainen etsintä Suomenlahden merivartioston alueella tänä vuonna.

Oliko Ahvenanmerellä sukellusvene?

Sukellusvene-epäilyt nousivat myös Ahvenanmerellä pinnalle pääsiäisen alla, kun matkustajalautta Roslagenin päällikkö teki merivartiostolle ilmoituksen komentosillalla tekemistään sukellusvenehavainnoista.

Myöhemmin Länsi-Suomen merivartioston apulaiskomentaja vahvisti, etteivät merivartioston suomalaiset vartioalukset olleet tehneet sukellusvenehavaintoja ja ettei alueella ollut havaittu enää mitään erikoista.

Samalla todettiin, ettei sukellusvene-epäilyjä aiheuttanut tunnistamaton kohde ollut missään vaiheessa Suomen sisäisillä aluevesillä eikä Ahvenanmaan demilitarisoidulla alueella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Matkustajalautta Roslagenilta tehty havainto oli tapahtunut aluemerellä, jonka kautta myös sota-aluksilla ja siten myös sukellusveneillä on oikeus rauhanomaiseen kauttakulkuun.