Uutiset

Heinz Fischerille niukka voitto Itävallan presidentinvaalissa

LK/REUTERS<br />Itävallan presidentiksi nouseva Heinz Fischer pudotti oman äänestyslippunsa uurnaan Wienissä sunnuntaina.
LK/REUTERS
Itävallan presidentiksi nouseva Heinz Fischer pudotti oman äänestyslippunsa uurnaan Wienissä sunnuntaina.

MARITA VIHERVUORI

Sosiaalidemokraattien ehdokas Heinz Fischer , 65, voitti Itävallan presidentinvaalin niukasti. Fischer keräsi äänistä 52,4 prosenttia hänen vastaehdokkaansa konservatiivisen Kansanpuolueen Benita Ferrero-Waldnerin joutuessa tyytymäään 47,5 prosenttiin äänistä. Äänestysprosentti oli ennätysmäisen alhainen. Erityisen alhainen se oli konservatiivisissa osavaltioissa. Kansanpuolue ei saanut kannattajiaan liikkeelle.

Sosiaalidemokraatit valtasivat takaisin presidentinviran, jota he pitivät hallussaan sodan päättymisestä vuoteen 1986.

Voitto oli tärkeä sosiaalidemokraattien puoluejohtajalle Alfred Gusenbauerille . Ilman sitä hänen asemansa puolueen johdossa olisi kyseenalaistettu. Nyt hän saa mieleisensä ehdokaslistan Eurooppa-parlamentin vaaliin ja on todennäköinen kansleriehdokas vuoden 2006 parlamenttivaaleissa.

Vaikka kysymyksessä on henkilövaali, hallituksen ja opposition vastakohtaisuus hallitsi vaalitaistelua. Wolfgang Schüsselin hallitus on joutunut tekemään kipeitä reformeja kuten eläkeuudistuksen. Se on nakertanut hallituksen suosiota. Kysymyksessä oli neljäs tappio lyhyen ajan sisällä: Kärntenin ja Salzburgin osavaltiovaaleissa ja työläiskamarin vaalissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tappio ei liikauta hallitusta, mutta se on omiaan heikentämään Schüsselin asemaa. Hänen mahtavin arvostelijansa puolueessa on Ylä-Itävallan pääministeri Erwin Pröll , joka jo ennen vaaleja ilmoitti, että Schüssel vastaa mahdollisesta tappiosta. Ulkoministeri Benita Ferrero-Waldner oli nimenomaan liittokanslerin ehdokas.

Schüsseliä heikentää myös se, että koalitiokumppanin, Vapauspuolueen vahvan miehen, Jörg Haiderin asema vahvistuu.

Haider saavutti Kärntenissä yllättäen vaalivoiton. Vapauspuolue ei virallisesti sitoutunut ulkoministeri Ferrero-Waldneriin, joten Haiderin varpaat säilyivät kuivina.