Uutiset

Vihreiden
ohjelman
laatiminen
työn takana

Vaaliohjelman laatiminen voi puolueissa olla usein vaikea ja monipolvinen prosessi. Erityisen mutkikasta se on useimmiten vihreillä. Tämä koettiin taas vihreän liiton valtuuskunnan kokouksessa sunnuntaina Helsingissä.

Vihreiden kunnallisvaaliohjelman rakentaminen noudatteli vanhoja vihreiden perinteitä. Alkukeskustelussa esillä oli pohjaesitys, joka oli syntynyt jäsenkeskustelun pohjalta. Muutosehdotuksia tuli runsaasti, ja työryhmä laati yötä myöten uuden version.

Selvää oli, ettei tätäkään versiota hyväksytty semmoisenaan. Yksi jos toinenkin valtuuskunnan jäsen halusi vielä oman puumerkkinsä tekstiin. Keskustelu alkoi välillä saada jo huvittaviakin piirrettä. Yksityiskohtien pitkän sorvaamisen ja lukuisten äänestysten jälkeen ohjelma saatiin hyväksytyksi. Erityisen vaikeaa tuntui olevan yleispätevän ratkaisumallin löytyminen paikallisiin ongelmiin.

Ohjelmassa käydään läpi suunnilleen kaikki asiat, jotka edes jollain lailla voivat liittyä kunnallisiin palveluihin ja ylipäänsä kunnalliselämään.

Valtuuskunnan kokousohjelman ainoana varsinaisena aiheena sunnuntaina oli kunnallisvaaliohjelman hyväksyminen. Ohjelma on yli 20-sivuinen asiakirja. Käytännössä se toimii ohjenuorana vihreiden kunnallisvaaliehdokkaille. Äänestäjille osoitettu sanoma laaditaan myöhemmin selvästi lyhyempään muotoon.

Vihreät eivät ole asettaneet vielä mitään numerotavoitteita vaaleja varten. Puheenjohtaja Osmo Soininvaara lähtee kuitenkin siitä, että vihreiden pitäisi saada koko maassa yhdeksän prosenttia äänistä.

Vihreät aikovat saada syksyn kunnallisvaaleihin 2 000 ehdokasta, vaikka puolueella ei olekaan kuin 1 800 jäsentä.