Uutiset

Pohjois-Kypros odottaa apua ja saarron purkamista

LK/REUTERS<br />Kyproksenturkkilaiset miehet katselivat raja-aidan takaa kyproksenkreikkalaisten puolelle Nikosiassa sunnuntaina.
LK/REUTERS
Kyproksenturkkilaiset miehet katselivat raja-aidan takaa kyproksenkreikkalaisten puolelle Nikosiassa sunnuntaina.

MARJA VUORELA

Kyproksenturkkilaiset ottivat sunnuntaina vastaan kiitoksia äänestettyään selkeästi YK:n laatiman rauhansuunnitelman puolesta. He odottavat nyt kansainväliseltä yhteisöltä toimia eristyksensä purkamiseksi. Samaan aikaan eteläosassa kyproksenkreikkalaiset, jotka äänestivät suunnitelman kumoon, pohtivat, mitä tulos heidän tulevaisuudelleen merkitsee.

Pohjois-Kyproksen pääministeri Mehmet Ali Talat sanoi Nikosiassa, että pohjoisosan saarto pitää nyt purkaa, koska kyproksenturkkilaiset ovat osoittaneet kannattavansa rauhaa.

Talat ja Turkin ulkoministeri Abdullah Gül sanoivat ryhtyvänsä oitis diplomaattiseen kampanjaan hankkiakseen tukea ja tunnustusta Pohjois-Kyproksen minivaltiolle.

Jos rauhansuunnitelma olisi hyväksytty erillisissä kansanäänestyksissä, EU:n uusien jäsenten joukossa olisi ollut yhtenäinen Kypros.

Toukokuun alusta EU:hun tulee nyt kuitenkin valtio, jonka kansainvälisesti tunnustettu, kyproksenkreikkalainen hallitus valvoo vain osaa alueestaan. Pohjoisosa on jäseneksi pyrkivän Turkin miehittämä, eikä EU:n lainsäädäntö ole voimassa siellä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sellaisen tilanteen tiedettiin merkitsevän ongelmia, ja siksi EU suositteli voimallisesti yhdessä YK:n ja Yhdysvaltain kanssa suunnitelman hyväksymistä.

Jäsenyyden yllä varjo

Laajentumiskomissaari Günter Verheugen sanoi heti äänestystuloksen selvittyä, että "Kyproksen EU-jäsenyyden yllä on nyt varjo". Aiemmin hän oli valittanut, että kyproksenkreikkalainen presidentti Tassos Papadopoulos oli toiminut epärehellisesti, kun sai EU:n uskomaan, että hän hyväksyy suunnitelman, mutta kehotti sitten kuitenkin kansalaisia äänestämään "ei".

Komissio on antanut ymmärtää, että se ryhtyy toimiin Pohjois-Kyproksen saarron purkamiseksi ja taloudelliseksi auttamiseksi. Asian käsittely aloitetaan ulkoministerikokouksessa maanantaina Luxemburgissa. Saarron purkaminen merkitsisi mm., että pohjoisen lentokentät ja satamat avattaisiin kansainväliselle liikenteelle ja vienti vapautettaisiin. Lentosaarron purkaminen antaisi vauhtia Pohjois-Kyproksen matkailulle, joka nousisi kilpailemaan eteläosan kanssa.

Apu voi kaatua vetoon

On mahdollista, että EU antaa kyproksenturkkilaisille ainakin osan 250 miljoonasta eurosta, jotka se lupasi alueelle siinä tapauksessa, että YK:n suunnitelmaa ryhdytään toteuttamaan. Päätös pitäisi tehdä jo alkavan viikon kuluessa, sillä toukokuun alusta kyproksenkreikkalainen hallitus voi kaataa sen veto-äänellään. Huhut Nikosiassa kertovat, että Kypros on pyytänyt Kreikkaa käyttämään veto-ääntään, jos asiaa yritetään kiirehtiä.

Toinen ongelma EU:lle on Kyprosta jakava aselepolinja, josta on nyt tulossa EU:n tosiasiallinen ulkoraja. Rajan tunnustaminen merkitsisi Kyproksen jaon tunnustamista pysyväksi, mikä on pahin mahdollinen uhka kyproksenkreikkalaisille.

Tappio Denktashille

Kansanäänestyksen tulos pohjoisessa tulkittiin tappioksi minivaltion johtajalle Rauf Denktashille , joka oli kampanjoinut voimakkaasti ei-äänen puolesta, uhmaten Turkin hallitusta, joka oli suunnitelman puolella. Denktash oli uhannut erota, jos kyllä-äänet voittavat, mutta perui nopeasti puheensa. Hän juhli suunnitelman kaatumista oman politiikkansa voittona. Vaatimukset hänen erostaan voimistuvat kuitenkin nopeasti.

Lauantai-iltana kyllä-rintaman kannattajat kokoontuivat Pohjois-Nikosiassa mielenosoitukseen huutaen Denktashin vastaisia iskulauseita. Monet turkkilaiset ja kyproksenturkkilaiset sanomalehdet kehottivat sunnuntaina iäkästä johtajaa poistumaan politiikan näyttämöltä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy