Uutiset

Ruotsi nostaa kahden
ydinvoimalansa tehoa

JUHANI ROIHA

Ruotsin energiateollisuus on valtiollisen Vattenfallin johdolla käytännössä rakentamassa maahan lisäydinvoimaa. Jo käynnissä olevat ja suunnitellut investoinnit Ringhalsin ja Forsmarkin ydinvoimaloiden yhteensä seitsemään reaktoriin kasvattavat mahdollista sähköntuotantoa 600 megawatin verran.

Määrä vastaa 200 000 sähkölämmitteistä omakotitaloa ja liki Barsebäckin kakkosreaktorin tuotantoa, reaktorin, joka on seuraavaksi sulkemisvuorossa. Ensimmäinen Ruotsin ydinvoimaloiden reaktoreista, Barsebäckin ykkösreaktori, suljettiin marraskuussa 1999.

Ruotsin valtiopäivät päätti vuonna 1980, samana vuonna käydyn ydinvoiman kansanäänestyksen tulosta tulkitsemalla, että maan 12 reaktoria suljetaan vuoteen 2010 mennessä. Valtiopäiväpäätös rakentui ajatukselle, että ydinreaktorin käyttöikä on korkeintaan 25 vuotta.

Ei korvaavia vaihtoehtoja

Ydinvoiman purku on kuitenkin sujunut Ruotsissa nihkeästi. Menettelyn piti rakentua korvaaville energiavaihtoehtoille, mutta niitä ei ole löytynyt. Samaan aikaan Ruotsin energiateollisuus arvioi ydinreaktorin käyttöiäksi 60 vuotta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuonna 2002 demarihallitus, vasemmistopuolue ja keskustapuolue päättivät ydinvoiman purkamisen uudesta mallista, joka käytännössä merkitsee ydinvoiman pysyvän mukana ruotsalaisessa energiantuotannossa ainakin seuraavat 40 vuotta. Samalla päätettiin, että Barsebäck II suljettaisiin vuonna 2003.

Ruotsin ydinvoiman pääneuvottelijalla Bo Bylundilla on tämä viikko aikaa neuvotella energiateollisuuden kanssa, miten Barsebäckin kakkosreaktorin sulkeminen hoituisi. Ellei neuvotteluissa päästä sopuun, maan hallitus voi käyttää optiotaan ja pysäyttää reaktorin lailla. Samalla ydinvoimateollisuus ja Bylund sopivat jäljellä olevan ydinsähkötuotannon jatkosta.

Väärässä paikassa

Barsebäckin ydinvoimalalla on ollut yksi ongelma: se sijaitsee väärässä paikassa, näköetäisyydellä Kööpenhaminasta ja rakennettiin tanskalaisten hyväksynnällä 1970-luvun alussa ennen Harrisburgin (1979) ja Tshernobylin (1986) ydinvoimalaonnettomuuksia.

Jos myös Barsebäckin kakkosreaktori suljetaan, Ruotsin on tuo vaje paikattava. Helpoimmin se käy nykytekniikalla uudistamalla Forsmarkin ja Ringhalsin reaktorit ja vaihtamalla höyryturbiinit uusiksi. Uudistusinvestointi maksaa yksin pääomistajalleen Vattenfallille noin 1,3 miljardia euroa.

Oskarshamnin ydinvoimalassa ovat käynnissä sen kolme reaktoria. Sydkraft, joka pääosin omistaa nämä reaktorit, sanoo, että uudistuksen kautta näistä reaktoreista löytyy 400 megawatin lisäteho.