Uutiset

Suurimpana syynä halu auttaa

SALLA TUOMOLA

- Naiset jyräävät! Viisi laukausta rynnäkkökiväärillä ja tuloksena viisi täyttä kymppiä. En ole tällaisella pyssyllä aikaisemmin ampunutkaan, pistoolilla kyllä, kertoo mynämäkeläinen Mervi Salonen innoissaan.

Vammaistyön avohuollon ohjaajana työskentelevä Salonen on yksi täydennyspoliisiksi haluavista vapaaehtoisista, jotka osallistuivat kahden päivän koulutusjaksoon Porin prikaatin varuskunta-alueella Säkylässä perjantaina ja lauantaina.

- Olen saanut myös järjestysmieskoulutuksen ja ollut mukana Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan toiminnassa, joten perheeni tietää auttamistarpeeni. Olen kotoisin Pohjois-Suomesta, jossa totuin siihen, että kuka tahansa saattoi tulla oven taakse pyytämään apua ja myös sai sitä, Salonen perustelee.

Turkulaiset sairaanhoitaja Terhi Heino ja toimistonhoitaja Sirkka Sahla kertovat kouluttautuvansa täydennyspoliiseiksi, jotta he voisivat työskennellä poliisin apuna kriisi- ja poikkeustilanteissa.

Sahlalle poliisin työ on tullut tutuksi 30 vuoden aikana perhesyistä: sekä hänen miehensä että poikansa ovat poliiseja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Nyt, kun olen päässyt kenttäharjoituksiin, olen jopa hieman kauhuissani pojan puolesta. Aseen käsitteleminen oli etukäteen mielestäni ehdottomasti pelottavin osuus, mutta yllättävän hyvin näkyy rynnäkkökivääri kädessä pysyvän, Sahla kertoo tyytyväisenä.

Täydennyspoliisin valmiudet hankittuaan hän sanoo olevansa käytettävissä mihin tahansa avustustehtäviin ammattipoliisin rinnalla.

Turkulainen kiinteistöpäällikkö Simo Mattila kiinnostui täydennyspoliisin tehtävistä työnsä puolesta. Varissuon Itäkeskuksessa hän näkee päivittäin tilanteita, joissa järjestyspoliisin ammattitaidosta olisi hyötyä.

Myös lähes kolmekymmentä vuotta Saaristomeren laivastossa palvellut Rauno Lintupuro ilmoitti halukkuutensa ryhtyä reservipoliisiksi, kun vapaaehtoisia haettiin viitisen vuotta sitten. Miehen tarve palvella yhteiskuntaa ei sammunut eläkkeelle siirtymisen jälkeenkään, ja nykyisin hän työskentelee niin ikään Varissuon Itäkeskuksessa kiinteistötyöntekijänä.

- Uskon, että poliisi tarvitsee apuvoimia tulevaisuudessa nykyistä enemmän. Vaikka sotilaallinen uhka on miltei väistynyt, muut vaaratekijät lisäävät työn määrää.

Täydennyspoliisien toimintaharjoitukseen osallistui noin sata vapaaehtoista Turun seudulta. Ryhmästä noin 16 oli naisia. Koulutus toteutettiin poliisin ja puolustuslaitoksen yhteistyönä, ja kouluttajina oli neljä poliisia Turun kihlakunnan poliisilaitokselta sekä kymmenkunta reserviläistä Laskuvarjojääkärikillasta.