Uutiset

Rekijoen
ryhmiksessä
kokataan vielä

TS/Ulla Mattsson<br />Marika Laine, 5, ja Laura Antikainen, 4, ovat löytäneet leikkipaikan Rekijoen ryhmiksen keittiöstä. Leena Pura pistää päivän päätteeksi keittiötä kuntoon.
TS/Ulla Mattsson
Marika Laine, 5, ja Laura Antikainen, 4, ovat löytäneet leikkipaikan Rekijoen ryhmiksen keittiöstä. Leena Pura pistää päivän päätteeksi keittiötä kuntoon.

Ulla Mattsson

Kiikalassa Rekijoen ryhmiksessä, valoisassa rivitaloasunnossa, tehdään vielä ateriat ja väipalat itse. - Lapsetkin saavat olla mukana ja ruoka tuoksuu. Meillä syödään hyvin, iloitsee ryhmiksessä työskentelevä Leena Pura.

Kiikalan kunnan talous ei kuitenkaan viime vuosina ole ollut kovin hyvällä mallilla. Tulot eivät ole riittäneet palveluiden pyörittämiseen, vaan vuosi toisensa jälkeen on jouduttu syömään takavuosien säästöjä.

- Tänä vuonna menevät viimeiset, eikä riitäkään, sanoo kunnanjohtaja Seppo Koskinen .

Rekijoelle tiukkeneva talous tuo uhkan, että kotoisa kokkaus vaihtuu keskuskeittiön lähetysaterioihin. Myös molemmilla kunnan kouluilla on omat keittäjät.

Koskinen myöntää, että tiukasti katsoen kunnan palvelutuotannossa on myös löysää. - Jos tehokas yksityinen yritys tätä pyörittäisi, väkeä saattaisi olla kolmannes vähemmän.

Vaalivuonna tuskin prosentteja korotellaan

Kiikala on säästöjä syöden sinnitellyt erittäin lempeänä verottajana. Veroprosentti on 17.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Todellisuudessa vaaditaan 19 prosentin verotus, jotta tulos saadaan voitolliseksi. Eikä tämä koske vain meitä, vaan useimpia muistakin kuntia. Vaalivuonna tuskin kuitenkaan prosentteja korotellaan, vaikka laki vaatii, että alijäämät on hoidettava, Koskinen lataa.

Kiikalan naapurina myös negatiivisen vuosikatteen tekevä Suomusjärvi yrittää uskoa yhteistyöhön ja moottoritien mukanaan tuomaan uuteen taloudelliseen toimeliaisuuteen.

- Yhteisiä virkoja pienten kuntien kesken. Tekninen toimisto voisi olla monen kunnan yhteinen kuten nyt vaikka maatalouslomitus, suosittelee kunnanjohtaja Vesa Ketola.

- Ja kokeilua voisi laajentaa luottamusmiespuolellekin. Yhteiset lautakunnat irrottaisivat katseen pelkästään omasta navasta, Ketola usuttaa.