Uutiset

Täydennyspoliiseille syytä taata samat edut kuin kertausharjoituksiin osallistuville

TS/Arto Takala<br />Reima Mäkinen (vas.), Simo Mattila ja Jouni Hiivola harjoittelevat, kuinka auto pysäytetään ja tarkastetaan. Ohjeita antaa kouluttaja Heikki Suominen.
TS/Arto Takala
Reima Mäkinen (vas.), Simo Mattila ja Jouni Hiivola harjoittelevat, kuinka auto pysäytetään ja tarkastetaan. Ohjeita antaa kouluttaja Heikki Suominen.

SEPPO SUDENNIEMI

Täydennyspoliisi on sisäministeri Kari Rajamäen (sd) mukaan hyvin koulutettuna erinomainen voimareservi, jolle löytyy tehtäviä, mutta lainsäädäntö ei täysin vastaa sille aiottua roolia.

Lain korjauksilla ministeri Rajamäki haluaa kohentaa täydennyspoliisiin kuuluvan asemaa, henkilökohtaista varustusta ja reservipoliisin käyttöä muulloinkin kuin poikkeusoloissa. Se voisi avustaa liikenteen valvontaiskuissa, suuronnettomuuksissa tai suurtapahtumien järjestyksenpidossa.

Täydennyspoliisin on irrottauduttava tarvittaessa vakituisista töistään.

Laki ei kuitenkaan velvoita työnantajaa antamaan edes palkatonta vapaata, eikä täydennyspoliiseille makseta harjoituksen ajalta reserviläispalkkaa kuten kertausharjoituksiin osallistuville.

- Tämäkin asia on saatava kuntoon. Niukkojen resurssien vallitessa täydennyspoliisin käyttöarvo nousee jatkuvasti. Terrorismin maailmassa se on meille erittäin tärkeä lisävara etenkin nyt, kun sisäisestä turvallisuudesta vastaavien viranomaisten yhteistoimintaa tiivistetään, Rajamäki sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tavoitteena 3000 poliisin joukko

Vuonna 1998 polkaistu reservipoliisijärjestelmä nojautuu valmiuslakiin, joka edellyttää valtion ja kunnan viranomaisilta ennakkosuunnitelmia poikkeusoloja varten. Sillä tarkoitetaan varsinaisen sotatilan ja sen uhan sekä niihin verrattavien tapahtumien lisäksi mm. sellaista suuronnettomuutta joko koti- tai ulkomailla, jossa tilanteen hallitseminen ei ole mahdollista säännöllisin viranomaisresurssein. Muita tilanteita olisivat hallitsematon maahanmuutto, ydinvoimalaonnettomuus, sodan uhka tai sotatila.

Täydennyspoliisi voisi hoitaa vakinaisen poliisin apuna myös mm. valtiolle tai elinkeinoelämälle tärkeiden kohteiden suojelua ja evakuointien valvontatehtäviä.

- Alkuperäistä 3 000 täydennyspoliisin tavoitetta ei vielä ole saavutettu, mutta toisaalta rekrytointi on onnistunut hyvin maakunnissa ja etenkin Pohjanmaalla. Maaseudulla on enemmän talkoohenkeä, mutta sitä löytyy kaupungeistakin, kunhan viesti saadaan tarpeeksi hyvin perille, Rajamäki toteaa.

Ylikomisario Jaakko Wallenius sisäministeriön poliisiosastolta muistuttaa, etteivät täydennyspoliisit ole virkamiehiä eikä heillä ole itsenäistä päätösvaltaa kuten virkamiehillä. Värväys on monesti onnahtanut siksi, että henkilö on jo varattu kriisiajaksi johonkin puolustusvoimien tai muuhun tehtävään.

Kelpoisuus kuin poliisilla

Säkylän toimintaharjoitusta johtaneen Turun poliisin ylikomisario Timo Malisen mukaan koulutusta voidaan antaa harvoin, vaikka se olisi tarpeen. Uusia toimintamahdollisuuksia voi tarjota nyt avattu koulutusyhteistyö Maanpuolustuskoulutus ry:n kanssa.

Turun, Kaarinan ja Raision poliisipiireistä harjoitukseen osallistui toista sataa täydennyspoliisia. Turun alueen määrävahvuus on noin 140 ja koko Länsi-Suomen läänin yli 700. Koulutettavien joukossa on edustajia kaikista ammattiryhmistä.

- Kenttäharjoituksissa he tutustuvat kouluttajiin ja toisiinsa. Kun joukkoa koottiin, emme saaneet täyttä määrää vapaaehtoisia ja maaseudulta ilmoittautui enemmän, mutta tämä joukko vaikuttaa toimintavalmiilta. Parhaiten viesti kulkee juuri heidän kauttaan, jolloin porukka ajan mittaan täydentyy, Malinen katsoi.

Täydennyspoliisin taustat tutkitaan. Hänen on täytettävä samat nuhteettomuusvaatimukset kuin poliisinkin ja oltava fyysisesti ja henkisesti tehtävään sopiva 35-55-vuotias, mutta naisiin ei sovelleta ikärajoja, jos he eivät ole suorittaneet varusmiespalvelusta. Kielitaito, harrastukset ja erityistaidot otetaan huomioon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Täydennyspoliisi tulee vasta kriisiaikana poliisin määräaikaiseen virkaan, joten siihen asti he ovat tavallaan täydennyshenkilöitä. Kiinnostusta vapaaehtoisilta löytyy, mutta kustannuskysymys rajoittaa toiminnan järjestämistä. Harjoituksella on monessa mielessä tärkeä merkitys, sillä se osoittaa, että joukosta pidetään huolta.

TS/Arto Takala<br />Susanna Kilpeläinen sai opetella rynnäkkökiväärin käyttöä.
TS/Arto Takala
Susanna Kilpeläinen sai opetella rynnäkkökiväärin käyttöä.
TS/Arto Takala<br />Rauno Lintupuro oli puolustusvoimien palveluksessa lähes kolmekymmentä vuotta. Eläkepäivillään hän haluaa yhä työskennellä yhteiskunnan hyväksi.
TS/Arto Takala
Rauno Lintupuro oli puolustusvoimien palveluksessa lähes kolmekymmentä vuotta. Eläkepäivillään hän haluaa yhä työskennellä yhteiskunnan hyväksi.