Uutiset

Eläkevakuutuskohtelun muuttaminen ongelmallista


(STT)

Vakuutusvalvontavirasto pitää hallituksen kaavailuja muuttaa voimassa olevien vapaaehtoisten eläkevakuutusten verokohtelua ongelmallisena. Viraston vuosikertomuksessa ylijohtaja Hely Salomaa katsookin, että vanhojen eläkevakuutussopimukset olisi syytä pitää ennallaan.

- Vakuutuksenottajan on vaikea ymmärtää sovitun eläketurvansa muutosta, vaikkei tulevaa tuleva verovähennysoikeutta sopimusta solmittaessa olekaan taattu, hän perustelee katsauksessaan.

Salomaa odottaa muutoksen lisäävän valvojalle tulevia kyselyitä. Se kohottaa myös vakuutusyhtiöiden kustannuksia, kun jokaista vanhaa vakuutusta varten joudutaan pitämään uuden ja vanhan mallin mukaista turvaa.

Vakuutusvalvojan mukaan näiden kustannusten edes jossain määrin oikeudenmukainen jakaminen eri vakuutusottajaryhmien välillä on hankalaa.

Hallitus on suunnittelut siirtävänsä vapaaehtoisten eläkevakuutusten veroedun pääomaverotuksen piiriin. Tuettua vakuutusta pääsisi nauttimaan 62-vuotiaana. Vanhoissa sopimuksissa ikäraja on 60 vuotta ja vanhimmissa senkin alle. Aiemmin muutokset eivät ole koskeneet vanhoja sopimuksia.