Uutiset

Irakissa jälleen verinen päivä

LK/AFP<br />Amerikkalainen sotilashelikopteri lensi Tigris-joen yllä Bagdadissa lauantaina.
LK/AFP
Amerikkalainen sotilashelikopteri lensi Tigris-joen yllä Bagdadissa lauantaina.

Yli 40 sai surmansa ja kymmenet haavoittuivat Irakin väkivaltaisuuksissa lauantaina.

Bagdadissa shiiamuslimien kaupunginosassa Sadr Cityssä vilkasta lintutoria tulitettiin raketein tai kranaatein. Torin lisäksi räjähdyksiä oli myös kahdessa muussa paikassa Sadr Cityssä. Uutistoimisto AFP:n paikallisesta sairaalasta saaman tiedon mukaan räjähdyksissä kuoli ainakin 14 ihmistä ja haavoittui nelisenkymmentä.

Iskun tekijästä ei ollut tietoa. Sadr City on miehitystä vastustavan shiiajohtaja Moqtada al-Sadrin tukialuetta. Al-Jazeera-uutiskanavan mukaan Sadr Cityssä olisivat ottaneet yhteen irakilaiset turvallisuusjoukot ja shiiataistelijat.

Neljätoista Bagdadiin bussilla matkalla ollutta irakilaista sai surmansa pommiräjähdyksessä, kertoi paikallisen sairaalan lääkäri uutistoimisto Reutersille. Haavoittuneita on lääkärin mukaan 14. Pommi oli asetettu tien viereen. Pommiräjähdyksestä kertonut lääkäri työskentelee Iskandarian sairaalassa 50 kilometriä etelään Bagdadista.

Tikritissä neljä irakilaispoliisia kuoli ja 16 ihmistä haavoittui autopommi-iskussa. Isku tehtiin lähellä amerikkalaisjoukkojen tukikohtaa, kertoi poliisipäällikkö Ibrahim Jabburi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Haavoittuneiden joukossa oli 12 poliisia ja neljä siviiliä. Noin 180 kilometriä Bagdadista pohjoiseen sijaitseva Tikrit on vallasta syöstyn presidentin Saddam Husseinin kotikaupunki.

Amerikkalaisia kuoli raketti-iskussa

Viisi amerikkalaissotilasta kuoli varhain aamulla, kun heidän tukikohtaansa tulitettiin raketein lähellä Tajia Bagdadin pohjoispuolella. Kuusi sotilasta haavoittui iskussa, josta kertoi Yhdysvaltain armeijan tiedottaja.

Armeijan helikopterit tuhosivat kuorma-auton, jonka lavalta raketit ammuttiin. Hyökkääjien mahdollisista tappioista ei ollut tietoa.

Lisäksi kaksi amerikkalaissotilasta sai surmansa ja yksi haavoittui lähellä Etelä-Irakissa sijaitsevaa Kutin kaupunkia, kun sotilaiden saattuetta ammuttiin singolla.

Viisi taistelijaa sai puolestaan surmansa tulitaistelussa, jonka he kävivät Yhdysvaltain johtamaan liittoumaan kuuluvien puolalaisjoukkojen kanssa lähellä Kerbalaa lauantain vastaisena yönä.

Puolalaisjoukkojen tiedottaja kertoi AFP:lle, että taistelijat tulittivat ensin sotilaspartiota, joka vastasi tuleen ja surmasi kaikki. Taistelijat olivat tiedottajan mukaan aseistuksesta päätellen varustautumassa väijytykseen.