Uutiset

Vihreiden mielestä Suomen ei
syytä hakea Naton jäsenyyttä

Vihreän liiton mielestä Suomen ei ole syytä hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Tämä kanta sisältyy vihreän liiton valtuuskunnan lauantaina Helsingissä hyväksymään vihreiden turvallisuuspoliittiseen ohjelmaan "Vähemmän aseita - enemmän turvaa".

Aivan yksinkertaista kannan syntyminen ei ollut. Ohjelmaluonnoksen pohjatekstissä oli, että Suomen ei tule liittyä Naton jäseneksi. Helsinkiläinen Tapani Hietaniemi ehdotti muotoilua, että Suomen ei ole tässä tilanteessa syytä hakea Naton jäsenyyttä.

Hietaniemi kuitenkin luopui lopulta ehdottamasta "tässä tilanteessa" -tekstiä. Tähän vaikutti etenkin Kalle Könkkölän lohkaisu, että moinen teksti kuulostaa "niin kepulaiselta".

Ohjelmassa muistutetaan siitä, että vaikka Naton päätöksenteko perustuu konsensusperiaatteeseen, on Yhdysvalloilla organisaatiossa voimakas johtoasema. Naton jäsenenä Suomen vaikutusvalta turvallisuuspolitiikan kentällä heikkenisi verrattuna siihen, että Suomi Naton ulkopuolisena EU:n jäsenenä voi toimia kansainvälisenä välittäjänä kriisi- ja konfliktialueilla.