Uutiset

Annanin Kypros-suunnitelma kaatui kansanäänestyksessä

LK/AFP<br />Kyproksen kreikkalaisosan presidentti Tassos Papadopoulos äänesti lauantaina Defterassa.
LK/AFP
Kyproksen kreikkalaisosan presidentti Tassos Papadopoulos äänesti lauantaina Defterassa.

MARJA VUORELA

Kofi Annanin Suunnitelma kaatui kyproksenkreikkalaisen presidentin Tassos Papadopoulosin vastustukseen, kun hän kehotti kansalaisia äänestämään "ei", vaikka oli alun perin suostunut neuvottelemaan siitä ja ottamaan sen ratkaisun pohjaksi. Hänen mielestään suunnitelma suosi Turkkia.

Samaan suositukseen mutta täsmälleen päinvastaisista syistä oli päätynyt toinen äärinationalisti vihreän linjan toisella puolella, kyproksenturkkilaisten johtaja Rauf Denktash . Hänen kansalaisensa eivät kuitenkaan olleet samaa mieltä, vaan äänestivät suunnitelman puolesta. Kyproksen yhdistäminen juuri EU-jäsenyyden alla olisi tuonut heille merkittäviä etuja.

Repivä kampanja

Eteläpuolella ei-rintaman kampanja oli repivä ja arvostelijoiden mielestä epärehellinen. EU:n ja Yhdysvaltain edustajat moittivat Papadopoulosin taktiikkaa, kun hän todisteli, että tämänkin jälkeen neuvottelut jatkuvat ja EU:n jäsenenä kyproksenkreikkalaiset saavat paremman suunnitelman.

Se viesti näytti menneen perille, vaikka EU ja YK päinvastaista vakuuttivat. Eläkkeellä oleva larnakalainen arkkitehti Chris Kyriakides uskoi presidenttiä:

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Jatkamme entisellään äänestyksen jälkeen. Olemme vain siirtäneet Kyproksen ongelman ratkaisun tulevaisuuteen, hän sanoi.

- Yhdysvallat, EU ja YK yrittivät kaikin tavoin painostaa meitä, mutta emme hyväksyneet sitä, koska Annanin suunnitelmassa ei ollut mitään meille.

Papadopoulos varoitti äänestyksen jälkeen ei-rintamaa järjestämästä voitonjuhlia.

Huomion keskipisteessä

Pieni Kypros oli hetken aikaa maailman tai ainakin eurooppalaisen julkisuuden keskipisteessä, ja se sai monet Kyproksen asukkaista tuntemaan itsensä tärkeiksi ja valtionsa merkittävämmäksi kuin se on.

Kymmenet televisioryhmät ja sadat toimittajat eri puolilta maailmaa tungeksivat vihreällä linjalla ja sen molemmilla puolilla äänestystä seuraamassa ja tuloksia selittämässä.

LK/REUTERS<br />Kyproksen turkkilaisosan presidentti Rauf Denktash äänesti lauantaina Nikosiassa.
LK/REUTERS
Kyproksen turkkilaisosan presidentti Rauf Denktash äänesti lauantaina Nikosiassa.