Uutiset

Kyproksen ongelma putosi nyt EU:n syliin

EU:lla on nyt käsissään ongelma, jollaista se ei odottanut hyväksyessään Kyproksen jäsenekseen. EU päätti huippukokouksessaan Helsingissä 1999, että Kypros otetaan jäseneksi riippumatta siitä, löytyykö sen pitkäaikaiseen ongelmaan ratkaisua. Kreikka sai aikaan sen päätöksen uhattuaan kaataa muuten koko laajenemisen.

EU luotti kyproksenkreikkalaisten johtajien lupaukseen, että he tekevät kaikkensa ratkaisun löytymiseksi. Sovinnon esteinä nähtiin Turkki, kyproksenturkkilaiset ja erityisesti näiden johtaja Rauf Denktash . Siksi kyproksenkreikkalaisia ei pitänyt rangaista.

Nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen. Sovinnon ovat kaataneet kyproksenkreikkalaiset presidenttinsä Tassos Papadopoulosin neuvosta, ja EU tuntee tulleensa petetyksi. Jo ennen kansanäänestystä EU:n edustajat sanoivat, että tällaisessa tapauksessa kyproksenturkkilaisia ei rangaista, vaan heidän taloudellista ja diplomaattista eristystään ryhdytään purkamaan.

EU on vapusta lähtien tilanteessa, jossa Turkki miehittää osaa sen jäsenvaltion alueesta. Virallisesti koko Kyproksen tasavalta on oleva EU:n jäsen, mutta direktiivit ovat voimassa vain kyproksenkreikkalaisen hallituksen kontrolloimassa eteläosassa. Saarta jakava aselepolinja, ns. vihreä linja , voi ajan mittaan muuttua tosiasialliseksi rajaksi, ja kyproksenkreikkalaiset edustavat EU:ssa vain itseään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turkki saa palkkionsa

Turkin sovinnollisuus tähtäsi sen omien jäsenyyspyrkimysten edistämiseen ja se saanee palkkionsa. On epävarmaa, tuleeko siitä koskaan EU:n jäsen, mutta Kypros ei enää ole este sillä tiellä. Se voi edelleen pitää joukkonsa saarella, joka on vain 60 kilometrin päässä sen etelärannikosta, ja lähettää sinne siirtolaisia köyhästä Anatoliasta.

Syntyperäiset kyproksenturkkilaiset saavat halutessaan EU-passit kansainvälisesti tunnustetun tasavallan hallitukselta, ja monien odotetaan muuttavan pois niiden avulla. Tilalle tulee mannerturkkilaisia, ja alueen demografia muuttuu edelleen.

Saarron purkautuminen helpottaa elämää, ja on voitto Denktashille. EU:ta lukuunottamatta jotkut valtiot saattavat tunnustaa nopeasti hänen johtamansa Pohjois-Kyproksen turkkilaisen tasavallan (TRNC), jolla tähän asti on ollut vain Turkin tunnustus.

Kreikka pessyt kätensä

Kyproksenkreikkalaisista pakolaisista yksikään ei pääse takaisin, eivätkä he saa korvausta omaisuudestaan. Suhteet Brysseliin viilenevät. Myös Kreikka näyttää pesseen kätensä Kyproksen ongelmasta, vaikka laimeasti sanookin tukevansa saariveljiään.

Ruma kampanja sovintosuunnitelmaa vastaan jätti syvät jäljet. Viime viikkojen ilmapiiriä on verrattu 1970-luvun alkuun, jolloin äärinationalistit kaappasivat vallan Nikosiassa ja aiheuttivat Turkin maihinnousun ja miehityksen.

- Näennäisisänmaallisuus, liioittelu ja kansankiihotus johtavat jälleen kerran hellenismin umpikujaan, varoitti Kreikan entinen ulkoministeri Theodoros Pangalos.