Uutiset

Kansallisen itsetunnon vahvistaminen vaatii jatkuvaa työtä

TS/<br />Ruotsin hallitusta Tukholman suomalaisen seuran 110-vuotisjuhlissa edusti ulkoministeri Laila Freivalds (vas.), vieressään Tukholman läänin maaherra Mats Hellström ja Suomen tervehdyksen tuonut presidentti Tarja Halonen.
TS/
Ruotsin hallitusta Tukholman suomalaisen seuran 110-vuotisjuhlissa edusti ulkoministeri Laila Freivalds (vas.), vieressään Tukholman läänin maaherra Mats Hellström ja Suomen tervehdyksen tuonut presidentti Tarja Halonen.

JUHANI ROIHA

Ruotsalaisviranomaiset voivat tukea suomenkielisen vähemmistönsä asemaa, mutta ruotsinsuomalaisten tulevaisuutta kansallisena vähemmistönä Ruotsissa muokkaavat myös ruotsinsuomalaiset itse. Kansallisen identiteetin ja itsetunnon ylläpitäminen ja vahvistaminen vaatii jatkuvaa työtä.

Näin sanoi Suomen tasavallan presidentti Tarja Halonen esittäessään lauantaina Suomen valtiovallan tervehdyksen 110 vuottaan Suomen instituutissa Tukholmassa juhlineelle Tukholman suomalaiselle seuralle.

- Kouluilla, suomalaisseuroilla ja muulla vapaaehtoistoiminnalla on vähemmistötyössä ratkaisevan tärkeä asema, presidentti Halonen sanoi.

Hän muistutti myös menneestä.

- Te ruotsinsuomalaiset olette kannustava esimerkki. Te olette yhdistäneet kaksi kieltä ja kulttuuria. Olette esimerkki monille muille maille. Voitte olla ylpeitä panoksestanne uuden kotimaanne hyväksi. Te olette omalta osaltanne olleet luomassa Ruotsista kansankotia, johon on muutettu niin monesta maasta ja syystä, Halonen tiivisti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Halonen puuttui myös Suomessa ruotsin kielen asemasta ylioppilastutkinnossa käytyyn keskusteluun, joka on herättänyt tiettyä huomiota myös Ruotsissa.

- Kysymys liittyy laajempaan ylioppilastutkintouudistukseen, joka suuresti lisää yksilöllisiä valintamahdollisuuksia. Vain äidinkieli säilyy pakollisena aineena. Toivomme, että tämä valinnaisuus lisää opiskelumotivaatiota ja parantaa oppimistuloksia - ruotsihan säilyy kaikille pakollisena aineena, Halonen sanoi.

Freivalds korosti Itämeriyhteistyötä

Ruotsin valtiovallan tervehdyksen tilaisuuteen toi Ruotsin ulkoministeri Laila Freivalds . Hän muistutti pohjoismaisesta yhteistyöstä ja passivapaudesta, Euroopan unionista ja unionin kohta tapahtuvasta laajentumisesta Baltian maihin.

- Baltian maat kuuluvat paljolti samaan kulttuuripiiriin Pohjoismaiden kanssa. Nyt on vain pidettävä huoli, etteivät Norja ja Islanti putoa tästä joukosta. Näen pohjoismaisen yhteistyön laajenemisen Baltiaan yhdessä EU:n kanssa Ruotsin ulkopolitiikan kulmakiveksi, itse latvialaissyntyinen Freivalds sanoi juhlayleisölle.

Tukholman suomalaisessa seurassa on tänään 300 jäsentä. Huippuunsa jäsenmäärä kasvoi suomalaisvirran vuosina 1960- ja 1970-lukujen taitteessa, jolloin se oli liki 7 000. 110-vuotisjuhlallisuudet vietettiin tanhun, musiikin ja kakkukahvien merkeissä.