Uutiset

Harva uskalsi elvyttää vauvaa

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Reserviläisten taitokisoissa etenkin ensiaputehtävä osoittautui vaikeaksi. Alastaron ensimmäisen joukkueen Risto Sarkki (vas.), Petri Syrjänen, Jaakko Kallionpää ja Tapio Vuolle ovat juuri saapuneet paikalle, ja tuumailevat, mitä äidille ja vauvalle olisi tehtävä. Tuomarina toimi kotisairaanhoitaja Varpu Pajula.
TS/Ari-Matti Ruuska
Reserviläisten taitokisoissa etenkin ensiaputehtävä osoittautui vaikeaksi. Alastaron ensimmäisen joukkueen Risto Sarkki (vas.), Petri Syrjänen, Jaakko Kallionpää ja Tapio Vuolle ovat juuri saapuneet paikalle, ja tuumailevat, mitä äidille ja vauvalle olisi tehtävä. Tuomarina toimi kotisairaanhoitaja Varpu Pajula.

TIINA KALPA

Puutteelliset ensiaputaidot koituivat monen joukkueen kompastuskiveksi, kun Varsinais-Suomen reserviläiset mittelivät tiedoillaan ja taidoillaan Piikkiössä lauantaina. Kilpailussa oli kaikkiaan kymmenen tehtävärastia noin kymmenen kilometrin matkalla. Vaikeaksi ellei peräti vaikeimmaksi osoittautui ensiapurasti, jossa joukkueita vastassa oli autotallissa tajuton nainen ja vauvanukke.

Suuri osa joukkueista jätti vauvan lähes täysin huomiotta keskittyen vain tämän äidin tilanteeseen. Äidiltäkään ei moni huomannut avata hengitystä haitanneita kiristäviä vetoketjuja, saati kääntää tätä oikeaoppiseen kylkiasentoon. Diabetes-merkin äidin ranteesta suurin osa sen sijaan löysi.

Suomen Punaisen Ristin Piikkiön osaston väki oli ensiapurastin tapahtumista vähän ymmällään.

- Vauvanukke oli ihan virallinen ensiapunukke. Joukkueiden olisi pitänyt tajuta, ettei vauva hengitä eikä sen sydän syki, joten heidän olisi pitänyt ryhtyä elvyttämään sitä, sanoi nuken käsittelyä rastilla arvostellut kotisairaanhoitaja ja ensiapuopettaja Varpu Pajula .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Osa joukkueista ryhtyi heijaamaan ja syöttämään vauvaa tuttipullolla. Osa katsoi vauvan voivan hyvin, ja osa kääri sen takkinsa lämpöön. Elvyttämään ryhtyneistä osa paineli nuken rintaa joko liian alhaalta, liian hitaasti tai puhalsi liian kovaa.

Sekä Pajula että ensiapuopettaja Minna Survonen lähettivätkin monet joukkueet jatkoon kehotuksella kerrata ensiaputaitoja, ja etenkin vauvan käsittelyn taitoja. Kysyttäessä moni muisti taidot, mutta ei kilpailutilanteessa hirvinnyt niitä kuitenkaan käyttää.

Yhden osaavimmista suorituksista ensiapurastilla esitti Laitilan reservinaliupseerien ensimmäinen joukkue. Pekka Askola alkoi heti jämäkästi huolehtia vauvan elvytyksestä muiden keskittyessä äitiin ja avun hakemiseen. Joukkue nappasikin rastin kymmenestä maksimipisteestä kahdeksan.

- Ensiaputaidot ovat vaikeita, joten olemme niitä aivan erityisesti harjoitelleet. Viimeksi kilpailussa viikko sitten Laitilassa, Askola kertoi.

Kisa kerran vuodessa

Reserviläisten taitokilpailuun Piikkiön Linnavuoren maastossa osallistui 21 joukkuetta, joissa kussakin oli 3-5 kilpailijaa.

Taitokilpailu Varsinais-Suomessa järjestetään kerran vuodessa, ja tällä kertaa sen järjestäjinä olivat Piikkiön-Kaarinan reserviupseerit sekä Kaarinan-Piikkiön reserviläiset.

- Kilpailujen tarkoituksena on harjoitella tiettyjä toiminnallisia sotilaskoulutukseen liittyviä tehtäviä sekä kansalaistaitoja, kuvasi tehtäviä Varsinais-Suomen reserviupseeripiirin ja reserviläispiirin toiminnanjohtaja Jukka Eskola .

Kilpailun johtajan Markku Oksasen mukaan joukkueiden piti rasteilla selvittää muun muassa välimatkoja, tehdä pelastuspalveluhälytys ja paikallistaa sijaintinsa sekä tunnistaa lintuja näiden laulusta.

- Sotilaallisia tehtäviä olivat mm. käsikranaattien tarkkuusheitto, pistooliammunta, ilmatorjuntatykin kokoaminen sekä tiedusteluretken tapainen havainnointitehtävä.

Piikkiön VPK:n kokoamalla rastilla kilpailijat kaatoivat sankoruiskun avulla pulloja, täyttivät ruiskulla astian ja kuljettivat pingispallon läpi labyrintin sekä sammuttivat pienen palon sammutuspeitteellä.

Kilpailu päättyi tietokilpailuun, jossa osallistujien oli muun muassa morsetettava lauantain päivämäärä ja vastattava oikein kysymykseen esimerkiksi hämäränäöstä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Reserviläisistä kilpailussa parhaiten suoriutuivat Loimaan seudun reserviläiset. Toiseksi sijoittui etenkin ensiapurastilla kunnostautunut Laitilan reservinaliupseerien ykkösjoukkue ja kolmanneksi Alastaron reserviläisten kakkosjoukkue.

Reservin upseereista ykköspalkinnon sai Kyrön seudun reserviupseerien ykkösjoukkue. Toiseksi tuli Kyrön kakkosjoukkue ja kolmanneksi Raision reserviupseerien seniorit.