Uutiset

Muovituolit, pirtinpöydät ja kestopuut pannassa

Ei valkoisia muovituoleja. Ei kiusallisesti peilaavia metallipöytiä. Ei pirttikalustoja. Ei hirttä eikä missään tapauksessa kestopuuta.

- Vuonna 1999 laaditussa ohjeistossa ravintoloitsijoille tähdennetään, että keskustaterassilla tulee käyttää kaupunkiympäristöön sopivia, tyylikkäitä materiaaleja, sanoo miljöösuunnittelija Tomi Hangisto Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusviraston alaisesta maisema- ja miljöötoimistosta.

- Kalusteiden on hyvä olla helposti pinottavia ja yöksi sisälle siirrettäviä, Hangisto lisää.

Ohjeiden perillemenoa seuraa kaupungin valvontasihteeri. Ylin auktoriteetti, jonka vallassa on viime kädessä myöntää tai kieltää terassiluvat, on Turussa kaupunkikuva-arkkitehti Juha Kylliö . Yli 25 paikkaa käsittävälle terassille on haettava toimenpidelupa kaupungin rakennusvalvontavirastosta. Lopullisesti asian päättää lautakunta, käytännössä siis Juha Kylliö. Tarvittava kadunpätkä vuokrataan maanomistajalta, useimmiten kaupungin kiinteistölaitokselta. Naapureiden suostumuskin tarvitaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kylliö suosittelee pikkuruisenkin terassin perustajaa ottamaan yhteyttä: minikyhäelmästä on joskus kehkeytynyt niin ruma, että purkukehotus on ropsahtanut.

Toimenpidelupa sisältää tarvittavat muutokset. Saniteettitilojen on oltava kunnolliset, ja niihin täytyy olla esteetön pääsy myös vammaisilla.

- Turussa panostetaan muutenkin nyt liikuntaesteettömyyteen, Kylliö korostaa wc-pykälän tärkeyttä.

Vapaa väylä on taattava niillekin kulkijoille, jotka eivät kadunvarsiterassien houkutuksiin vastaa, jalkakäytävä kun on ensisijaisesti tarkoitettu jalankulkuun. Junttimaisuuden rippeistä eroon pyristelevä Turku etsiikin tasapainoa helpon liikkumisen ja eurooppalaisen kuppilakulttuurin välille.

Turun virkamiehet ovat lääninhallituksen kollegoitaan vapaamielisempiä eivätkä vaadi tiukkoja karsinoita anniskelualueiden ympärille. Jopa tuoli tai pöytä itsessään saattaa riittää terassin rajaa merkitsemään.